112 spelare i rekord-KM

Klubbmästerskapet för år 2011 blev historiskt såtillvida att alla tiders deltagarrekord sattes med hela 112 spelande manhemiter! Liksom förra året var ett redskap för att kunna ta emot alla deltagare – liksom ett medel för att locka fler startande – att genomföra parallella grupper på tisdagar och onsdagar i både Öppna och Lilla gruppen.

KM-gruppen såg en solklar ratingfavorit i form av förstalagets Mats Welin, som var topprankad med icke mindre än 235 poängs marginal. Vid sin séjour för studier i Kalmar för några år sedan deltog Mats i SK Framåts klubbturneringar en del och under tre turneringar tog han då 27 poäng av 27 möjliga, en ganska imponerande vinstprocent. Vi i Manhem kan med stolthet se tillbaka på en tävling där vi ”övriga” pressade upp vår procent högre än så, faktiskt till 22%. Detta hindrade dock inte Mats från att vinna KM ganska ohotad.

Nye klubbmästaren Mats Welin med Hotel Opalens vandringspris. Mattias Fredriksson ser beundrande på.

Nye klubbmästaren Mats Welin med Hotel Opalens vandringspris. Mattias Fredriksson ser beundrande på.

Ratingtvåa i KM-gruppen och för den delen tvåa i tävlingen efter målgången blev spanska nytillskottet Lucía Fidalgo Fernández, här för ett år av akademiska studier. En poäng bakom Mats slutade hon på sin andraplats men också en poäng före Jonas Källén och titelförsvararen Harald Berggren Torell.

Kandidatgruppen hade i år icke mindre än 1856 i medelrating, vilket faktiskt var den högsta siffran sedan 1997. Sedan en man föll bort till följd av kvällsarbete blev det åtta partier att spela och mot den bakgrunden var Vincent Andréassons vinstpoäng 8 imponerande. Vincent är därmed kvalificerad att spela i KM-gruppen 2012. På respektfullt avstånd följde Elias Karlsson.

Kandidatvinnaren Vincent Andréasson och till höger tvåan Elias Karlsson.

Kandidatvinnaren Vincent Andréasson och till höger tvåan Elias Karlsson.

Klart högst rankad i Öppna tisdagsgruppen var Henrik Axelsson, vilket berodde på att hans anmälan kom i ett sent skede när de två toppgrupperna redan var inlottade. Henrik släppte blott en remi och vann ensam med en hel poängs marginal till tvåan Svante Norlander.

Också på onsdagarna spelades en Öppen grupp och också här skilde en klar segerherre ut sig i form av Peter Bertelsen, en poäng före Torgny Kjellström. Man kan notera att ingen av de femton deltagarna tog färre än 3 poäng över de nio ronderna.

Hårdare stod tätstriden i Lilla tisdagsgruppen där Bo Ohlsson vann på 7½ poäng och bakom sig hade en skara förföljare halvpoängen bakom: Olof Sanchez, Jan Lindberg och Mohammad Ayubi.

Också Lilla spelades med en onsdagsgrupp, som dock blev i Berger-form. Den vanns säkert av Filip Kalari en poäng före Kjell Ljungkvist.

Samtliga tabeller för KM finns att bese här.

Foton: Michael Sheingold.