Stormästarturneringen 8: hård kamp innan Emanuel Berg nöjde sig med remi

Läget i stormästarturneringens toppstrid blev oförändrat också den åttonde ronden igenom, men det berodde inte på brist på försök från ledande Emanuel Berg, som ficki inställa vinstförsöken först efter 145 drags spel.

GM Jon Ludvig Hammer

remis

IM Jasmin Bejtovic

GM Sune Berg Hansen FM

remis

GM Emanuel Berg

GM Tiger Hillarp Persson

0 – 1

IM Axel Smith

IM Victor Nithander

1 – 0

Magnus Carlhammar

IM Michael Richter

Remis

IM Daniel Semcesen


Tiger Hillarp Persson spelade Spanskt mot
Axel Smith som svarade med Berliner. Ställningen blev ganska jämn och höll sig sådan tills vit försökte komplicera spelet runt trettionde draget med först ett bondeoffer och sedan strax även ett tornoffer, som dock inte höll och Smith drog det längsta strået.

Jasmin Bejtovic spelade Kungsindiskt mot Jon Ludvig Hammer, som svarade med Lg5 jämte f2-f4. Ett stycke in i mittspelet tog Hammer chansen att offra en bonde för att i stället få en understödd fribonde på damflygeln Efter att ha investerat också en kvalitet kom bonden ned till sjunde raden, men mer blev det inte utan parterna delade poängen..

Daniel Semcesen försvarade sig med Holländskt mot Michael Richter. Via en del förvecklingar uppstod ett slutspel med torn och två löpare och därefter en löpare med ganska stora remimarginaler och därefter dragupprepning.

Victor Nithander spelade Engelskt mot Magnus Carlhammar, som via Wedberg-systemet  och diagonalöppning lyckades tillskansa sig en kvalitet. Ganska snart tog Victor tillbaka en bonde och sedan en till. Taktiska hot mot svarts kung tvingade Magnus att släppa också en kvalitet och strax därefter slog vits angrepp igenom.

Sune Berg Hansen spelade 1.e4 och vidare Lb5+ mot Emanuel Bergs Sicilianskt. Ställningen hölls ganska balanserad in till ett slutspel med torn och löpare på var sida, som uppkom strax efter fyrtio drag. Det var tre bönder kvar på var sida och ganska lika spel sett med lekmannaögon. Att döma av de dragupprepningar som låg på bordet men avböjdes av Berg var det denne som spelade på vinst och efter nittio drag vecklade man ned till slutspel med torn och två bönder på var sida. En av vits bönder var tendens till svag, så kanske det var värt att försöka spela på… Den betänketid vi använder; 90 minuter på 40 drag och därefter 30 minuter för resten samt från första draget 30 sekunders tillägg per drag; ger möjlighet att hålla spelet i gång rätt så länge och det fick den glesnande åskådarskaran besanna denna gång. Efter 140 drag spelade drag fick Berg Hansen in ett hot mot en av Bergs återstående bönder och kunde forcera remi efter summa 145 drag. Schack är inget för latmaskar!

Ställningen efter åtta ronder: Emanuel Berg 6, Jon Ludvig Hammer 5½, Daniel Semcesen, Sune Berg Hansen och Axel Smith 4½, Jasmin Bejtovic och Michael Richter 4, Tiger Hillarp Persson 3½, Victor Nithander 3 och Magnus Carlhammar ½ poäng.

Turneringstabell och partier återfinns under länkarna längst upp på sidan.

Blott en rond återstår nu av årets stormästarturnering med Emanuel Berg fortfarande i ledningen. Morgondagens finalrond spelas med start klockan 10. Följ spelet på plats eller via livesändningen (länk högst upp).