Stormästarturneringen 3: båda manhemiterna spräckte nollan

Den tredje ronden av stormästarturneringen bjöd på tre remier och varje hemmavän kunde glädja sig åt att båda de poänglösa manhemiterna spräckte nollan. Ledande Emanuel Berg tog ganska snabbt sin tredje seger och tycks ha hittat formen.

GM Sune Berg Hansen

remis

IM Michael Richter

GM Tiger Hillarp Persson

remis

GM Jon Ludvig Hammer

IM Victor Nithander

1 – 0

IM Daniel Semcesen

FM Magnus Carlhammar

remis

IM Jasmin Bejtovic

IM Axel Smith

0 – 1

GM Emanuel Berg

Emanuel Berg spelade klassiskt Kungsindiskt mot Axel Smith. Efter ett skenoffer runt femtonde draget befriade han sitt spel och även om en del bönder byttes av kunde Berg hitta angreppsmål i form av en svag vit bonde. Smiths pjäser hamnade i passiva positioner och när Berg fick nöjet att skenoffra damen råkade vits pjäser i en okoordinerad hög på damflygeln där de hade att försvara varandra, en uppgift som visade sig ogenomförbar. Efter 28 drag kastade Smith in handduken som förste man i ronden.

Michael Richter spelade Franskt parti mot Sune Berg Hansen, som valde Tarraschvarianten. Efter tjugotalet drag var alla pjäserna utvecklade utan tydlig fördel för någondera spelaren och man delade poängen.

Tiger Hillarp Persson spelade Spanskt mot Jon Ludvig Hammer och när norrmannen försvarade sig med Berliner fortsatte skåningen med en sluten uppställning. Ganska snart öppnades d-linjen med dambyte som följd, och vid fyrtiodragsstrecket gjorde övriga pjäser damerna sällskap i lådan. Remi!

Magnus Carlhammar mötte som vit en kungsindisk uppställning i Jasmin Bejtovics tappning. Magnus spelade själv kungsfianchetto men efter ett pjäsbyte blev en vit bonde stående på d5 och blockerade diagonalen. Efter ett dambyte inne i Bejtovics ställning förvandlades den vita d-bonden till en gerillasoldat bakom den svarta bondefronten varur två man trängde fram till tredje raden där de blockerades av de vita tornen. Med båda tornen i passiva blockadpositioner gjorde Magnus en djärv tjurrusning med kungen in i det svarta lägret mot sin egen understödda fribonde. Bosniern offrade en bonde för att driva tillbaka den vita kungen. Nästa steg i den episka kampen var att Magnus offrade kvalitet för den ena svarta fribonden för att vinna den andra. Med två bönder för kvalitet och en blockerad ställning var det svårt för spelarna att koppla grepp och efter 75 drag signerades fredstraktaten.

Via Engelskt mot damfianchetto uppstod en siciliansk typställning med treraders mellan Victor Nithander och Daniel Semcesen med manhemiten som vit. Victor ställde upp sin damlöpare på långa diagonalen och försökte manövrera övriga pjäser i angreppsläge mot det svartam majestätet. Efter 21 drag offrade den blodtörstige manhemiten pjäs mot en viktig kungsställningsbonde. Den enda kompensationsbonden blev två och sedan tre och strax föll också en illa posterad svart springare ute på kanten. Vid det här laget hade dock Victors angrepp bedarrat och Semcesen gav inte tappt trots tre bönders underläge. Victor mobiliserade dock en fribonde på damflygeln som satte högsta fart och när Victor påpassligt kunde offra pjäs för att få dambyte kunde fribonde omvandlas till den offrade damens efterträdare. Semcesens enda kvarvarande trumfkort var en fribonde som, understödd av en löpare, hade letat sig ned till andra raden. Vit släppte ned fribonden i dam och kvar var ett slutspel med DSBB mot DL. Victors kung kunde i skydd av bönderna ansluta tillangreppet och efter 69 drag var matten ett faktum!

Efter tre ronder har Emanuel Berg gått fram i ensam enpoängsledning på 3, följd av Jon Ludvig Hammer och Jasmin Bejtovic på 2, Sune Berg Hansen, Axel Smith och Michael Richter på 1½, Tiger Hillarp Persson, Victor Nithander och Daniel Semcesen på 1 samt Magnus Carlhammar på ½ poäng.

Turneringstabell och partier återfinns under länkarna längst upp på sidan. Dessutom kan man läsa Lars Grahns sida ”Inte bara schack”, där Kamraternas Matti Svenn kommenterar Victors seger mot Daniel Semcesen!

Fjärde ronden spelas på tisdag med början kl. 14. Partierna direktsänds även på nätet. Följ länken längst upp på sidan, eller ännu bättre: kom till Schackcentrum på Vegagatan 20 och följ spelarna i levande köttet!