Stormästarturneringen 1: Kamp redan från början

GM Jon Ludvig Hammer

remis

IM Michael Richter

GM Sune Berg Hansen

1 – 0

IM Daniel Semcesen

GM Tiger Hillarp Persson

remis

IM Jasmin Bejtovic

IM Victor Nithander

0 – 1

GM Emanuel Berg

FM Magnus Carlhammar

0 – 1

IM Axel Smith

På lördagen inleddes Manhems stormästarturnering och det blev hård kamp redan från början.
Rondens kortaste parti var det mellan Jon Ludvig Hammer och Michael Richter vilka spelade en ganska ovanlig variant av Avböjd Damgambit där Jon Ludvig efteråt konstaterade att han inte kom in i partiet och aldrig riktigt fick en chans att spela.  Kan man kanske ana en noggrann öppningsförberedelse av Richter? Partiet slutade med remi efter 24 drag.

Sune Berg Hansen och Daniel Semcesen gjorde upp i ett långt kampfyllt parti som började som Italienskt. Efter 103 drag fick Semcesen se sig besegrad.

Tiger Hillarp-Persson och Jasmin Bejtovic duellerade i Rossolimovarianten i Sicilianskt utan att någon av kombattanterna lyckades tillskansa sig någon större fördel. Med några få minuter kvar på klockan så tog Tiger ut remi genom dragupprepning.

Precis som i förra årets turnering så fick Manhems Victor Nithander ta sig an Emanuel Berg i första ronden. I turneringen 2010 spelade Emanuel vit och Victor svart. I årets duell så var färgerna omkastade. Partiet blev Najdorfvarianten i Sicilianskt. Av kommentarerna efter partiet att döma så var Victors teorikunskaper i den spelade varianten inte helt up-to-date och Emanuel hade god koll på situationen genom hela partiet.

Partiet mellan Magnus Carlhammar och Axel Smith var en ganska stillsam historia i slaviskt där pjäserna ganska snabbt byttes av. Efter tjugotalet drag så hade båda spelarna torn och vitlöpare samt fyra bönder att strida med. och remin verkade vara det logiska resultatet. Magnus fick dock någon form av beslutsångest och glömde helt sonika av klockan och tiden rann ut. Så var den dagen förstörd …

Den uppdaterade turneringstabellen återfinns här.

Dagens partier återfinns under denna länk.