Stormästarturneringen 2: Fyra vita vinster

GM Emanuel Berg

1 – 0

FM Magnus Carlhammar

GM Jon Ludvig Hammer

1 – 0

GM Sune Berg Hansen

IM Michael Richter

remis

IM Axel Smith

IM Daniel Semcesen

1 – 0

GM Tiger Hillarp Persson

IM Jasmin Bejtovic

1 – 0

IM Victor Nithander

Under söndagen så spelades den andra ronden av Schackveckans stormästarturnering och vi fick se inte mindre än fyra vita vinster.

Emanuel Berg spelade vit mot hemmasonen Magnus Carlhammar som använde sitt beprövade Philidors försvar. Magnus såg ut att få en viss press mot den vita kungsställningen men Emanuel hittade resurser att försvara sig med och var nog aldrig i verklig fara. Precis som i gårdagens parti kom Magnus i tidsnöd och förlorade även denna gång på tid. I slutställningen ser det ut som att Emanuel har rett upp problemen och står något bättre än sin motståndare.

Den andra ronden såg det första av turneringens stormästarmöten då Jon Ludvig Hammer tog sig an Sune Berg Hansen med de vita pjäserna. Dessa båda kombattanter möttes med samma färger för två år sedan i Politiken Cup och då gick Hammer segrande ur striden så dansken var ute efter revansch. Dagens parti blev Semi-Slaviskt där Hammer fick spel i centrum längs d-linjen med tryck mot d7. Sune Berg Hansen såg dock ut att kunna hålla emot men begick ett avgörande misstag i sitt 24 drag och Jon Ludvig Hammer avgjorde omedelbart.

Tyske IM:n Michael Richter hade att möta Axel Smith. Öppningen blev Sämisch-varianten i Nimzoindiskt och Axel såg ut att ha ett avgörande övertag då man närmade sig 40 drag men tysken lyckades på något sätt att ta sig ur Axels grepp i det resulterande tornslutspelet. Efter 72 drag så var pjäserna slut och endast kungarna fanns kvar på brädet med remi som resultat.

Daniel Semcesen spelade vitt mot Tiger Hillarp Persson och partiet blev en repris på deras möte i SM i Kungsör för två år sedan. Man spelade samma kungsindiska variant som i Kungsör och tyvärr för Tiger så blev också resultatet detsamma. Daniel gick segrande ur kampen.

Jasmin Bejtovic och Victor Nithander gjorde upp i slutet sicilianskt och efter ett par allvarliga misstag av Victor i mittspelet så var turneringens andra förlust ett faktum.

Efter två raka manhemskalper i de inledande ronderna så leder Emanuel Berg turneringen i ensamt majestät på 2 poäng, tätt följd av Jon Ludvig Hammer, Jasmin Bejtovic och Axel Smith på 1½ poäng.

Turneringstabell och partier återfinns under länkarna längst upp på sidan.

Turneringen fortsätter på måndagen med den tredje ronden med start kl. 14. Alla intresserade hälsas varmt välkomna till
Göteborgs Schackcentrum på Vegagatan 20 för se spelet på plats. Partierna direktsänds även på nätet. Följ länken längst upp på sidan.