Manhems Flick-SM: en sammanfattning

I januari spelades för första gången Flick-SM med Manhem som arrangörsklubb. Vid slutet av 1990-talet hörde Manhem till landets storklubbar när den tävlingen gick av stapeln, med gruppresor som ibland omfattade mer än tjugo manhemitiskor. När vi minskade skolschacket för att hinna ägna oss mer åt utvecklande ungdomsarbete i klubbträningen föll dock underlaget och flera gånger under senare år har vi ställt en tvåmannatrupp på benen – naggande god men ändå rätt liten.

Vid denna tid var Flick-SM en betydligt större tävling med som mest, om minnet icke sviker, 137 spelare i Knislinge år 1997. Numera är den betydligt mindre och förra året sattes ett historiskt bottenrekord om 51 deltagare i Stockholm av alla ställen. En försiktig förhoppning för oss var givetvis att bryta den utvecklingen. Detta skulle också lyckas, våra gäster till tack. En förklaring var att tävlingen i fjol sammanföll med stockholmarnas sportlov och i år var tävlingen tidigarelagd till januari.

Vi ordnade tävlingen i Schackcentrum, som  på den gamla goda tiden hade varit alltför litet. Nu fick spelet med sina 64 deltagare plats i den övre lokalen med viss marginal. På Vega 16 ordnades grupplogi för den hugade och på Vega 20 gick spelet i samtliga spelytor. Vid sidan av den sedvanliga serveringen ordnades också frukost för ett trettiotal gäster genom Rutger Almquists kompetenta och vana försorg. Ett stort plus för oss som arrangörer är förstås också att inte mindre än fem vandrarhem ligger inom en kvarts gångavstånd, mest frekventerat Slottsskogen där också lagen i Juniorallsvenskan i höstas härbärgerades.

Åskådarleden var stundtals täta utanför smårummen där lågstadieflickorna gjorde upp.

Åskådarleden var stundtals täta utanför smårummen där lågstadieflickorna gjorde upp.

Rutger Almquist lägger sista handen vid frukostförberedelserna.

Rutger Almquist lägger sista handen vid frukostförberedelserna.

Vegagatan 16 ordnades för gruppförläggning för gästerna. Manhems lager av skumgummimadrasser och tältsängar fick än en gång göra tjänst.

Vegagatan 16 ordnades för gruppförläggning för gästerna. Manhems lager av skumgummimadrasser och tältsängar fick än en gång göra tjänst.

Tävlingen blev en klar framgång såtillvida att vår stronga tvåmannadelegation denna gång kom att utökas till nio huvuden. I gymnasiet hade vi ingen med, men i högstadiet dominerade manhemiterna Jessica Bengtsson och Louise Segerfelt. Jessica radade upp idel vinster och remiserade mot Louise. Ett hot seglade upp i form av limhamnskan Ina Kraemer som hade chans på medalj fram till sista ronden.

I mellanstadiet ställde vi idel debutanter på benen. Mest erfarna av dessa är Kathleen Cardino Friborg och Saga Drakengren som båda varit med i klubben i dryga två år. De kompletterades av Annie Kildén och Therese Nätstrand från skolschacket vid Annedal och av färskingen från i höstas Johanna Nabbing. Kathleen och Saga tog 50% av poängen vilket inte är att förakta. Övriga hade att samla lärdomar i denna sina första större tävling och lyckades väl med den uppgiften. Efter avslutad tävlingen spekulerades det redan en del över nästa års deltagande – bravo!

Kathleen Cardino Friborgs protokollvana hjälpte henne till 4 poäng och femtonde plats.

Kathleen Cardino Friborgs protokollvana hjälpte henne till 4 poäng och femtonde plats.

Saga Drakengren har laddat upp inför nästa parti i mellanstadieklassen.

Saga Drakengren har laddat upp inför nästa parti i mellanstadieklassen.

 

Therese Nätstrand och Johanna Nabbing hjälper till (?) i serveringen. I bakgrunden Annie Kildén.

Therese Nätstrand och Johanna Nabbing hjälper till (?) i serveringen. I bakgrunden Annie Kildén.

I lågstadieklassen företräddes Manhem av ytterligare två systrar Drakengren. Juni är ännu ej sju fyllda men lyckades likväl nafsa åt sig ett par poäng. Mellansyster Lycka svarade för en charmant debut, var med i toppen och slutade fyra efter spel som kanske inte var helt fullmoget strategiskt men däremot vaket för det offensiva.

Lycka Drakengren: fyra i lågstadiet efter offensiva takter.

 

Lycka Drakengren: fyra i lågstadiet efter offensiva takter.

 

Resultat, gymnasiet: Ingen manhemit deltog (5 delt.); högstadiet: 1. Jessica Bengtsson 7½ (av 8), 2. Louise Segerfelt 7 (9 delt.); mellanstadiet: 15. Kathleen Cardino Friborg 4, 17. Saga Drakengren 4, 21. Annie Kildén 3, 25. Johanna Nabbing 2½, 27. Therese Nätstrand 1½ (27 delt.); lågstadiet: 4. Lycka Drakengren 7 (av 11), 23. Juni Drakengren 2½ (23 delt.).

Flick-SM inleds på fredag kväll (precis som stora Skol-SM) och avslutas vid lunchtid på söndag. Då väntade ett prisbord med glas som huvudingrediens. Det är aldrig lätt att träffa rätt ton vid valet av priser, men vi får hoppas att de flesta reste hem nöjda – och ställer upp  igen nästa år!

Prisbordet blev föremål för  intresserat studium före prisutdelningen.

Prisbordet blev föremål för  intresserat studium före prisutdelningen.

På prispallen i gymnasieklassen, fr.v. Linnéa Ahl (trea), Caroline Lindberg Hansen (tvåa) och Nicole Loginger (segrarinna).

På prispallen i gymnasieklassen, fr.v. Linnéa Ahl (trea), Caroline Lindberg Hansen (tvåa) och Nicole Loginger (segrarinna).

 

Högstadiets topp tre, fr.v. Ina Kraemer (trea), Louise Segerfelt (tvåa) och Jessica Bengtsson (segrarinna).

Högstadiets topp tre, fr.v. Ina Kraemer (trea), Louise Segerfelt (tvåa) och Jessica Bengtsson (segrarinna).

 

Lågstadiets segertrio, , fr.v. Julia Johnson (trea), Agnes Ekman (tvåa) och Lisa Fredholm (segrarinna).

Lågstadiets segertrio, , fr.v. Julia Johnson (trea), Agnes Ekman (tvåa) och Lisa Fredholm (segrarinna).

 

Fullständig tabell och resultatlista för gymnasiet finns här.
Fullständig tabell och resultatlista för högstadiet finns här.
Fullständig tabell och resultatlista för mellanstadiet finns här.
Fullständig tabell och resultatlista för lågstadiet finns här.

Foton: Zdenko Naglic.

Zdenko har tagit ytterligare en försvarlig mängd bilder, som finns samlade i ett fotogalleri, som återfinns här.