Manhems schackdag 3: mästarmöte, trettondagsblixt och knattecup

Den tredje av Manhems fyra schackdagar i Nordstan genomfördes på torsdagen med tre huvudaktiviteter: det traditionella mästarmötet, den till Trettondagsblixten omdöpta blixtturneringen samt kvartsfinal 3 och 4 i Knattecupen. I övrigt kunde ung och gammal fröjda sig vid spelborden, som städse var välfyllda.

Mycket liten schackspelare.

Mycket liten schackspelare.

Både kända och mindre kända profiler fylkades vid spelborden

Både kända och mindre kända profiler fylkades vid spelborden.

Mästarmötet spelades i år mellan Björn Andersson och Magnus Carlhammar, båda ur förstalaget. Det blev ett intressant möte mellan Björns taktiska stil och Magnus´ strategiskt slutspelsinriktade dito, kryddat av i synnerhet Björns benägenhet att försätta sig i publikvänliga tidsnöder. Mästarmötet avgjordes med två 25-minuterspartier med ombytta färger och i det första segrade taktiken i en kungsindier med Björn vid de svarta färgerna. I detta prekära läge prövade Magnus sin specialare Philidor som svart, något våghalsigt i ett parti där vinst är ett krav. Men, si: pjäserna byttes av en efter en och när den obligatoriska tidsnöden infann sig kunde Magnus stöta fram en liten fribonde och i den allmänna förvirringen utnyttja sin bättre löpare till att erövra ett par bönder innan Björns tid föll.

Med 1 – 1  stod ett särspelsparti för dörren. Det spelades med 12 minuter för vit och 10 för svart och med vinstkrav för vit, medan alltså svart skulle räknas som vinnare vid remi. Magnus drog de vita färgerna, än en gång blev det Kungsindiskt och, möjligen uppmuntrad av kravet på vinst, kastade han fram samtliga bönder på kungsflygeln i ett angrepp. Björn red ut stormen men Magnus behöll trycket tack vare framfusiga centrumbönder. Medan Björn som bäst värjde sig i centrum kunde Magnus tränga in med ett torn i ställningen och följa upp detta med ett bondegenombrott på damflygeln. Det sades att Björn egentligen kunde hålla ihop ställningen men så blev inte fallet. Segrare i mästarmötet alltså: Magnus Carlhammar.

Årets mästarmötesvinnare innan tidsnöden gjort entré: Magnus Carlhammar.

Årets mästarmötesvinnare innan tidsnöden gjort entré: Magnus Carlhammar.

Trettondagsblixten samlade femton deltagare, varav en hel del manhemiter. Topprankad var englandsbaserade Peter Vas åt vilken inget var att göra. Blott en halv pinne släppte ynglingen från sig över de fjorton partierna och därmed var den uppsatta tennbägaren hans. Resultat: 1. Peter Vas 13½ (av 14), 2. Johannes Aira 12, 3. Robert Wiklund, Götaverkens SK 10, 4. Vo Thanh Cong 9, 5. Victor Vas 8½, 6. Sven Degerfeldt 8½, 7. Thomas Wellevit, Götaverkens SK 8, 8. Pontus Servin 8, 9. Jens Lundell 7½, 10. Gunnar Johansson, Lundby SS 6½, 11. Markus Freed 4, 12. Johan Lönnroth 4, 13. Leonardo Aira 3, 14. Ossian Jansson 3, 15. Per-Olov Sandgren ½ poäng (15 delt.).

Peter Vas tog hem Trettondagsblixten i säker stil.

Peter Vas tog hem Trettondagsblixten i säker stil.

Knattecupen spelade två kvartsfinaler. På morgonen besegrade Carl Gustafsson Wold Osborn Darhoff med 2 – 0 och på eftermiddagen stundade i en av mästarmötet fördröjd fajt dusten mellan Saga Drakengren och Loa Strandberg. Det första partier vanns av Saga efter väl övervägda drag, men i andra partiet blev det en rejäl kraftmätning. Spelet drog ut till sexsnåret innan Loa med en fiffig fint kunde vinna damen på en bindning. Det instundande särspelspartiet fick avgöras vid ett vanligt bräde och tio minuters betänketid och där kunde Saga få in en snabb matt. Ett kraftprov!

Knattekämpar i segsliten semifinal: Saga Drakengren och Loa Strandberg. i

Knattekämpar i segsliten semifinal: Saga Drakengren och Loa Strandberg.

Foton: Zdenko Naglic.