Vårmästerskapet 2010: segrar för Jens Lundell och Michael Sheingold

72 manhemiter lät sig lockas att ställa upp i årets vårmästerskap. Detta är en rätt så normal siffra, vilket läsaren kan övertyga sig om genom en titt på statistiken. Så vist var saken inrättad att exakt 36 spelare ställde upp i vardera Öppna och Lilla gruppen. Tanken var egentligen att den s.k. Bondegruppen skulle läggas litet fastare, men strukturen på anmälningarna lämpade sig inte riktigt för det utan den tilltänkta Bondegruppen slogs samman med Lilla. Detta innebar förstås tuffare motstånd för de helt färska, men å andra sidan också möjlighet att direkt spela till sig ett ratingtal.

Öppna gruppen rymde flera spelare rankade kring 2000-strecket och toppstriden blev också så spännande som förutsättningarna lovade. Inför sista ronden toppades gruppen av tre spelare på 6½ poäng före en förföljartrio på 6. Dessa tätmän fick också mötas i finalronden – kan det bli bättre?

Nej, i varje fall inte om frågan ställs till Jens Lundell. Jens var en av 6½-poängarna inför sista ronden och vann sitt parti. Det gjorde också Dan Larsson, men dennes kvaitetspoängsfördel svängde om till en liten nackdel samtidigt som Jonas Bengtsson eliminerades från förstaplatsen genom denna förlust.

Jens Lundell gick med i klubben våren 2008, lagom för att ställa upp i VM det året som han också vann, den gången med ratingtalet 1773. Utvecklingen har dock gått framåt och på majlistan ståtar han med det imponerande 2141. På en direkt fråga utesluter han inte möjligheten av ytterligare framsteg. Vi önskar lycka till med det och gratulerar till segern!

I Lilla gruppen kom den icke okände Michael Sheingold att dominera skeendet. Efter åtta raka segrar var slutsegern klar och sistarondsförlusten mot slutliga trean Günter Annby ändrade inte på den saken. Segern i Lilla är Michaels klart bästa resultat hittills och kan förklaras med starkare koncentration och till följd av det stabilitet i spelet. Grattis till det!

VM-sidan kan du se de fullständiga resultaten.

Priser delas ut till samtliga fullföljande deltagare i Lilla gruppen och till alla spelare med 5 poäng eller mer i Öppna. Prisutdelningen ägde rum vid vårmötet enligt traditionen, men du som ännu inte avhämtat ditt pris kan göra så på klubben före midsommar. Ring gärna till klubben (24 47 45) och säkerställ att vi har öppet!

Jens Lundell tog

Jens Lundell tog "dubbeln", d.v.s. vann både DM och VM samma vår.

Johannes Aira, med i toppstriden och slutade sexa.

Johannes Aira, med i toppstriden och slutade sexa.

Åtta raka räckte för att säkra segern för Michael Sheingold.

Åtta raka räckte för att säkra segern för Michael Sheingold.

Vinst mot Michael i slutronden räckte för att säkra silver för Günter Annby.

Vinst mot Michael i slutronden räckte för att säkra silver för Günter Annby.

Debutant i höstens KM, fyra i vårens VM: Sergio Bordel Velasco.

Debutant i höstens KM, fyra i vårens VM: Sergio Bordel Velasco.

Foton: Michael Sheingold.