Allsvenskan 7: fler lag ur än upp i årets serie

I Allsvenskans avslutningsrond avgjordes frågan om upp- och nedflyttning för ett flertal av klubbens lag. Två lag hade frirond och bland de tio spelande blev facit tre vinster, två oavgjorda och fem förluster. Man kan nu fastställa facit och då konstatera att det succéartade fjolåret i vissa fall fört upp våra lag i en serie där motståndarnas behandling kom att bli en aning omild.

I division I Västra låg Trean i ingenmansland mellan de båda strecken inför slutronden. Matchen var likväl inte betydelselös, eftersom motståndarna Skara genom sin seger med 4½-3½ kunde klamra sig kvar i division I. Kvar stannar också som tidigare meddelats Trean efter en lysande förstahalva men en mer motig andra dito. Femma blev placeringen i den hyperjämna serien och man kan samtidigt från göteborgshorisont notera att Majorna tog steget upp till Superettan. Grattis!

Fyran toppade division II:5 inför slutronden och detta var nog det mest intressanta för den serieintresserade manhemiten: skulle Manhem via seger för Fyran få tre lag i division I nästa år? Svaret skulle bli ja, eftersom Fyran avvisade Tvåstadsalliansen med oomtvistliga 6½-1½. Vi har blott haft Fyran i division I en gång tidigare men det är inte alls oförtjänt. Lycka till nästa år!

I samma grupp var Sexan klar för nedflyttning sedan tidigare och inte blev det bättre efter 2 – 6 mot Kärra. Det blir att ladda batterierna i division III nästa år!

Manhem hade ju lag i två division II-serier i år och i II:6 var Femman också klar för nedflyttning. Efter seger mot Majorna borta med 2½-5½ kunde fallet ändå tas med guldsömmad fallskärm – första segern för säsongen. Spurten borde ha börjat tidigare!

I division III:5 var kontraktet för Sjuan klart redan före sista ronden både uppåt och nedåt och tur var det eftersom Sjuan hade frirond. Nian låg illa till men hade chansen till räddning via seger mot Kamraterna 3. I verkligheten blev det förlust med 2 – 6 trots en w.o.-vinst och därmed nedflyttning till göteborgsserien och division IV.

Åttan spelade i division III:6 och spelade mot Proletären i en match som vid seger faktiskt, något oväntat, hade givit seríeseger. Det var dock inte särskilt nära; förlustsiffrorna för de våra skrevs till  0 – 8!

I division IV spelade Tian borta mot Götaverken 2 men fick dess värre nöja sig med 2½-2½. Därmed blev laget lurat på uppflyttningskonfekten när Kålltorp smet förbi. I samma serie förlorade Elvan mot Mölndal 3 med 3 – 2. Elvan blir kvar i serien, men Tolvan tar farväl trots 2½-2½ mot Länsmansgården.

I division V hade Tretton frirond i sista medan Fjorton var i elden men förlorade mot Proletären med 3 – 2. Enligt uppgift flyttas två lag ned och ett av dessa blir i så fall Fjorton.

Division VI har som tidigare rapporerats avslutats och där har vi som kanske bekant ett av glädjeämnena i och med att ungdomslaget Femton tog en välförtjänt serieseger och flyttas upp till division V.

Serietabeller och resultat för division III och uppåt finns under Allsvenskan hos SSF och distriktsserien = division IV-VI finns hos Göteborgs Schackförbund.

Facit av säsongen är att två lag vinner sin serie och flyttas upp; det är Fyran och Femton som svarar för den bedriften. Mindre positivt är att  sex lag hamnar på nedflyttningsplats, nämligen Tvåan, Femman, Sexan, Nian, Tolvan och Fjorton. En bidragande orsak är att våra lag har lämnat ett antal walk over vid olika bord. Orsaken till detta är inte en och densamma, men något att analysera inför höstsäsongen.