Manhem vann mot Kamraterna i Elitserien!

Lördagen innebar spel av det klassiska derbymötet mot Kamraterna. 11.00 var satt till matchstart och laguppställningarna avslöjade att våra gäster hade mönstrat ett starkt lag och fick gälla som ratingfavoriter. Men rating är inte allt som räknas och matcherna med Kamraterna brukar så gott som alltid bjuda på rafflande uppgörelser!

Första paret ut var Joel Åkesson mot Anton Åberg, där den senare var vit i en Caro-Kann. Med isolerad vit dambonde stannade båda kungarna i centrum och eftersom Joels kung stod något säkrare anade man vissa chanser för Manhem. Men damerna byttes och då spelarna gick in i tornslutspel med olikfärgade löpare enades man om remi.

Karl Johan Moberg spelade vit mot Michael Andersson vid åttonde bordet med manöverspel som följd. Svart offrade bonde för spel på de mörka fälten, men Kalle gav tillbaka bonden. Svart såg ut att ha de mer aktiva chanserna när kamratenspelaren bjöd remi utan att manhemiten ens var i hektisk tidsnöd. Remi.

Vid femte bordet spelade Mats Welin svart mot Ingvar Andréasson, som öppnade 1. b3. Partiet fick en engelsk karaktär, där manhemiten tog terräng i centrum med bönder på e5 och f5. Bakom bondemassiven i centrum sökte Andréasson spel längs h-linjen och diagonalerna mot Mats´ rockerade kung, men Mats avvaktade lugnt. Framemot trettiodragsstrecket stötte vit med sina bönder, men utan att få till farligheter. I stället blev kamratenspelarens ena häst fångad inne i den svarta ställningen i samband med en slagväxling och när manhemiten ridit ut dragserien med bibehållen merpjäs gav motståndaren slaget förlorat. 2 – 1!

Vid sjunde bordet var Lennart Liljedahl svart mot Lars Madebrink i ett halvslaviskt parti. Madebrink fick ett visst ställningsövertag tack vare löparpar. Lennart öppnade ställningen i centrum för att skapa spel, men motståndaren behöll spelet tack vare löparna. Vid tretttiodragsstrecket vann Madebrink bonde med övergång i slutspel, men efter mångdragigt manövrerande hade Lennart kämpat upp en sorts blockad som gjorde fortsatta framsteg svårgenomförda för kamratenspelaren. Remi och 2½-1½!

I ett Engelskt parti blev bondestrukturen tidigt obalanserad för David Fendrich, som k unde plantera sin dam centralt för att stödja lovande bönder på d och e. Men kamratenspelaren hade flertalet på damflygeln och ryckte fram med sin fria c-bonde. Det såg mörkt ut för de kristna när den nådde andra raden och fick stöd av ett inträngande torn, men David lyckades krångla sig ur strupgreppet och fick bonden till priset av blott en kvalitet. Kvar fanns de vita centrumbönderna; en fri d-bonde med en e-bonde på gång efter bondestöd bakifrån. Svart hade en fri a-bonde och en kapplöpning uppstod. Den mynnade ut i dam för båda spelarna, men också med löpare och bonde på d7 kvar för vit. Akbarinia gjorde förtvivlade försök att nå remischackar, men efter ett antal drag nådde kungen ett skyddande hägn. 3½-1½ till Manhem.

Victor Nithander spelade vit i Sicilianskt, där Bengt Svensson höll emot på tre rader. Victor tog terräng, men svart kontrade och partiet mynnade ut i en låst ställning med dam och olikfärgade löpare. Victor skickade in sin dam på bonderov i svarts ställning, och efter dambyte var det merbonde för Victor i form av en avlägsen fribonde men de olikfärgade löparna borgade för remi. 4 – 2!

Magnus Carlhammar spelade vit mot Gösta Svenn i någon sorts Engelskt med strategiskt manövrerande som följd. Magnus kunde dock byta av en svart centrumbonde för sin c-bonde och få majoriteten i centrum, som blev alltmer framfusig. Understödd av en springare ryckte c-bonden fram och i samma veva föll en av kamratenspelarens bönder tack vare en dominant springare i vita lägret. Svenn fick stopp på dambonden, men till priset av att Magnus  fick en ny, avlägsen fri b-bonde. I slutspel S mot L, en fri b-bonde och tre mot tre på kungsflygeln ryckte manhemiten fram med kungen till bondens stöd. Svart försökte eliminera bönderna på motsatt kant, men en + en blev kvar. När Svenn tvingades offra sin löpare på bonde kunde Magnus rädda hem springaren och skydda den återstående bonden. 5 – 2.

Med de svarta pjäserna spelade Björn Andersson Kungsindiskt mot Jesper Hamark. Spelet präglades av låsta bondekedjor och långvarigt tänkande. I tidsnöden såg ställningen lovande ut för vit, men den slutade med att Björn fick en pjäs och efter fyrtio drag var frågan om den skulle gå att förvalta till vinst. Hamark hade aktiv kung och två  (blockerade) bönder för den och frågan är om det hade gått att komma vidare. Kamratenspelaren satsade dock på en avveckling, som ledde till att hans kung kom avsides. Efter fulla sex timmars spel kunde Björn tränga in i den vita ställningen, skapa en fribonde och vinna.

SS Manhem   SK Kamraterna   Resultat
Joel Åkesson 2377 Anton Åberg 2454 remis
Victor Nithander 2489 Bengt Svensson 2468 remis
Björn Andersson 2331 Jesper Hamark 2394 1 – 0
Magnus Carlhammar 2328 Gösta Svenn 2380 1 – 0
Mats Welin 2357 Ingvar Andréasson 2434 1 – 0
David Fendrich 2271 Arash Akbarinia 2349 1 – 0
Lennart Liljedahl 2234 Lars Madebrink 2262 remis
Karl Johan Moberg 2322 Michael Andersson 2223 remis
  2339   2370 6 – 2

Övriga resultat: SK Rockaden, Umeå – Farsta SK 4 – 4, SK Rockaden, Sthlm – Wasa SK 5 – 3, Eksjö-Aneby-alliansen – Team Viking ½ – 7½ Upsala ASS – Västerås SK 5½-2½, Limhamns SK – Lunds ASK 5 – 3.

Sveriges Schackförbunds hemsida ("Allsvenskan") kan du hitta serietabellen och på elitseriesidan återfinns bordsresultaten för de övriga matcherna.

Det är sällan som en match mot Kamraterna ger ett så klart utslag, och insatsen med en storseger och dessutom utan partiförlust är mycket bra. I och med detta förstärker laget greppet om femteplatsen och nedflyttningsstrecket befinner sig på ljusårs avstånd. Två hemmamatcher har nu givit två solida segrar mot högre rankat motstånd och måste rimligen ge ett stärkt självförtroende. Det kommer lägligt eftersom nästa match, också hemma, står mot storlaget Rockaden. Den 6 februari kommer den godbiten och vi hoppas att fler åskådare än dagens lilla spillra finns på plats den gången.