Allsvenskan 3: serieledningar och nedflyttningsplatser

På söndagen spelades den sista allsvenska omgången före juluppehållet. Den totala poängutdelningen för Manhems femton lag i elden blev något skral: tre segrar och tio nederlag förutom en derbymatch. Glädjeämnen saknas dock inte.

Det kanske främsta av dessa svarar Trean för, som vann en dramatisk uppgörelse med Lundby i division I Västra och nu är ensamt lag i sin grupp om att stå på full poäng. Men än återstår tuffa lag på programmet.

Lika fint går det än så länge i division II:5 för Fyran som tvålade till Uddevalla med hela 7½-½ och som också toppar ensamma på maximal poäng. Likadant, fast tvärtom, går det för Sexan som dess värre förlorade med 1½-6½ mot Säffle i samma serie. Sexan väntar än så länge på sin första poäng men det återstår mycket att spela om. I grannserien II:6 förlorade Femman borta mot Uddebo med 5 – 3 och ligger åtta i på lika många poäng, d.v.s. noll.

I division III:5 förlorade Sjuan sin första match och det mot Götaverken med 3½-4½. Nian mötte Sindjelic i samma serie och fick bita i gräset med 3 – 5. Tabellen haltar något. Muntrare bulletiner kommer från III:6, där Åttan besegrade Mark 2 med 4½-3½ efter en spännande match. Åttan ligger först i en tabell som dock också haltar.

Därmed var det slut på det roliga i resultatredovisningen. I division IV bortaförlorade samtliga manhemlag; Tian mot Kamraterna 4 med 3 – 2. Elvan mot Länsmansgården med 5 – 0 och Tolvan mot Kålltorp med 3 – 2. Tian förlorar därmed sin serieledning och våra andra lag önskas lycka till i sin jakt på den första poängen.

Klubbens lag i division V spelade långväga bortamatcher mot värdar som var ofina nog att vinna. Stenungsund tog emot Tretton och vann med 3 – 2 och Öckerö hemmaslog Fjorton med 5 – 0.

I division VI, slutligen, möttes Sexton och Femton i rondens enda manhemderbyt. Det vanns av Femton med 1 – 3 och samtidigt förlorade Sjutton mot Kamraterna 5 med ½-4½.

Det är ingen skam att förlora och vinst är inte allt som räknas. Ändå är det litet trist när klubbens lag lämnar w.o. och det är nog att så att kallningsrutinerna på sina håll i distriktsserien behöver bättras på. Sena kallningar och epostkallningar kan fungera ibland, men när de inte gör det måste man ändra metod.

Serietabeller och resultat för division III och uppåt finns under Allsvenskan hos SSF och distriktsserien = division IV-VI kommer att finnas hos Göteborgs Schackförbund.