Elitserien, rond 5: Manhem slog serietrean!

Lördagen innebar för Manhems del det klassiska elitseriemötet med starka Limhamn. Våra mannar hade mönstrat ett starkt lag med var trots detta lägre rankade. Detta hjälpte dock inte, utan via en tämligen säker seger kunde vi vinna och rycka upp till femte plats i tabellen.

Peter Vas har hittills gjort bra ifrån sig i serien, men ställdes denna gång mot stormästaren Jonny Hector som gjorde säsongsdebut. Som vit vid bord 2 ställde han upp sig som slutet Italienskt, men Hector behöll löparen på insidan och expanderade snabbt på damflygeln. Han behöll initiativet och ganska tidigt fick Peter sträcka vapen.

Lagledaren Joel Åkesson hade placerat sig själv på det blygsamma femtebordet, där han fick spela Slaviskt mot Osmani Peñalver. I stället för det vanliga livliga slaviska spelet övergick partiet i en sorts Stonewall-Holländskt där Joel hade tjänat en del tid. Till följd av detta kom svarts spel mot kungen snabbare fram än limhamnarens damflygelinitiativ och Joel kunde bärga en välkommen seger och kvittera.

Vid fjärde bordet spelade Mats Welin vit mot Christian Jepson, som valde det moderna försvaret. Partiet gestaltade sig till en klassisk kamp mellan vit terräng och svarta kontringsmöjligheter. Partiet tycktes väga ganska jämnt , men runt trettiodragsstrecket gick Mats fel och förlorade pjäs.

Rikard Winsnes gjorde sin debut genom att anlända efter matchstart och sedan öka spänningen ytterligare genom att offra damen för två lätta pjäser mot Björn Ahlander vid bord tre i Grünfeld. Balansen bibehölls dock mellan styrkorna och efter fyrtio drags kamp enades spelarna om delad poäng.

Vid bord sex spelade Karl Johan Moberg vit mot Stefan Schneider som valde Slaviskt, vilket Kalle bemötte med avbytesvarianten men med en ganska finurlig dragföljd. Svarts vitlöpare hamnade i trångmål, trots att den befann sig utanför bondekedjan. Sin vana trogen kom Karl Johan i kraftig tidsnöd, där streckandet av dragen kom i gång vid övergången till andra  spalten på protokollet. Schneider bjöd remi, Kalle avböjde men i den hektiska tidsnöden kunde nog limhamnaren ha krävt remi genom dragupprepning i något läge. Han missade dock tillfället och när fyrtiodragskontrollen var klarad kunde Kalle i lugn och remi räkna fram vinsten.

Victor Nithander var svart i ett slutet Grünfeld mot Limhamns andre stormästare Stellan Brynell. Spelet förlades till damflygeln och via ett par pjäsbyten kunde Victor tillskansa sig en fribonde på damflygeln. Den blev allt starkare ju längre partiet led; Victor släppte två löpare mot torn men fick på köpet fribonde också på kungsflygeln. Mot denna bondemässiga övermakt kunde inte Brynell värja sig och efter runt fem timmars spel hade den unge manhemiten tagit ännu en meriterande stormästarskalp.

Vid sjunde bordet var Magnus Carlhammar svart mot Amir Tadjerbashi i en Philidor. I den positionella kamp som följde vägde det hela tiden ganska jämnt ända in i slutspelet där spelarna signerade fredskontraktet i ett tornslutspel sedan bönderna tagit slut. Hård kamp!

Åttonde bordet såg David Fendrich spela vit i Engelskt mot meste limhamnaren Conny Holst med manövrerande i en symmetrisk ställning som följd. Steg för steg byttes pjäserna av och när tillfälle gavs kunde manhemiten byta av sin starka vitlöpare med övergång till ett vunnet tornslutspel som belöning. Vinsten var förknippad med vissa tekniska svårigheter trots två merbönder, men i slutskedet hamnade poängen i Manhems påse efter fulla sex timmars spel.

– Det känns bra att slå ett så starkt lag, säger lagledaren Joel Åkesson. – Vi gjorde en bra match och nu hoppas vi kunna stabilisera oss på övre halvan i serien.

SS Manhem   Limhamns SK
  Resultat
Victor Nithander 2507 Stellan Brynell 2565 1 – 0
Peter Vas 2387 Jonny Hector 2638 0 – 1
Rikard Winsnes 2495 Björn Ahlander 2533 remis
Mats Welin 2360 Christian Jepson 2445 0 – 1
Joel Åkesson 2386 Osmani Peñalver 2279 1 – 0
Karl Johan Moberg 2309 Stefan Schneider 2439 1 – 0
Magnus Carlhammar 2331 Amir Tadjerbashi 2239 remis
David Fendrich 2284 Conny Holst 2275 1 – 0
  2382   2427 5 – 3

Övriga resultat: SK Rockaden, Sthlm – SK Rockaden, Umeå 8 – 0, Västerås SK – Farsta SK 3½-4½, Lunds ASK-Eksjö-Aneby-alliansen 6½-1½, Upsala ASS – Team Viking 2 – 6, SK Kamraterna – Wasa SK 7 – 1.

Sveriges Schackförbunds hemsida ("Allsvenskan") kan du hitta serietabellen och på elitseriesidan återfinns bordsresultaten för de övriga matcherna.