Manhems schackvecka – IM 7: Jakob Vang Glud har segervittring

Jakob Vang Glud vann än en gång i IM-turneringens sjunde rond och leder med en halv poäng med två ronder kvar att spela. Victor Nithander hjälpte honom genom att slå trean Atila Gajo Figura och ligger, efter att ha remiserat det uppskjutna partiet mot Magnus Carlhammar, själv tvåa. De båda tätmännen möts i morgon, men om frågan är om Victors önskan att vinna turneringen är hetare än drömmen om IM-titeln. Den senare kräver en poäng på de två slutronderna.

Ställningen efter sju ronder: Jakob Vang Glud 6, Victor Nithander 5½, Atila Gajo Figura och Bengt Svensson 4, Karl Johan Moberg 3½, Juri Holvason, Magnus Carlhammar  och Silas Lund 3, Anton Frisk Kockum 2 samt Anders Wengholm 1 poäng.

Anders Wengholm remis IM Karl Johan Moberg
FM Magnus Carlhammar remis IM Bengt Svensson
FM Victor Nithander 1 – 0 FM Atila Gajo Figura
IM Jakob Vang Glud 0 – 1 IM Silas Lund
Juri Holvason remis Anton Frisk Kockum

Från rond 2:

FM Magnus Carlhammar remis FM Victor Nithander

Anders Wengholm öppnade med 1. e4 mot den vane 1.- e5-spelaren Karl Johan Moberg. Spelet länkades in i Preussiskt och det hela artade sig till en spännande kamp. Det hade nog blivit också om inte Wengholms telefon hade tagit sig ton och avgjort partiet, tyvärr inte till sin herres fördel.

Bengt Svensson spelade Slaviskt mot Magnus Carlhammar, som laddade upp för initiativ på damflygeln. Efter tjugotalet drag hade kamratenspelaren parerat hoten och stod redo för motspel. Då gick avbytena med en hisklig fart och mellan drag 22 och drag 28 försvann dam, tre lätta och två bönder och strax därefter det ena tornparet ur vardera hären. Med torn och bönder bara på kungsflygeln tyckte spelarna att det fick vara nog.

Victor Nithander spelade vit mot andrarankade Atila Gajo Figura och i klassiska varianten av Sicilianskt prövade tysken tidigt Ld7 jämte Lc6. Vit fick löparparet men i övrigt tog spelet typiskt sicilianskt prägel. Victor ryckte fram med e4-f4-g4 och svart expanderade på damflygeln. Både c- och e-linjen hann öppnas innan vit hann fram med sina bönder och etablerade ett grepp med bönder f6-g5 framför svarts kungsställning. Svart kunde genom parera eventuella matthot genom att låsa också h-bönderna. Snart byttes också tornen så att bara DL mot DS återstod. Det var ganska öppet kring vits kung, men å andra sidan stod alla svarts bönder på vitt och kunde angripas av vits löpare. Victors lät sin dam och gå i närkamp med fiendekungen samtidigt som Figura aktiverade sin springare, men när han gjorde det fick Victor möjlighet att byta den mot sin löpare och sedan omedelbart byta damerna in i ett helt vunnet bondeslutspel. Påpassligt!

Jakob Vang Gluds parti mot Silas Lund artade sig till en holländare, närmare bestämt Leningradvarianten. Ett förbiseende från Lund tillät Vang Glud att vinna en centrumbonde genom en överlastning. Lund öste fram sina bönder mot vits kungsställning på ett ganska aggressivt sätt men mot Vang Gluds centraliserade pjäser uppstod inga farligheter. Tvärtom råkade Lunds egen dam i trångmål och en slagväxling för att rädda den mynnade ut i kvalitetsvinst för vit. Lund kämpade vidare men vits torn var starka och efter 47 drag sträckte han fram kardan.

Anton Frisk Kockum valde Franskt mot Juri Holvason och mot dennes Tarraschvariant fortsatte han med 3.- Sc6. Estländaren fick ett visst grepp i centrum och via en slagväxling fick han tre lätta pjäser för två torn. Kockum laddade mot kungen, men den var säkert skyddad och under tiden kunde Holvason hugga in på svarts damflygelbönder med sin dam. Kockum angrep frenetiskt med allt tungt och med kungsflygelbönderna men uppnådde ingenting och under tiden började Holvasons fribönder röra sig på damflygeln. Kockum angrep flitigt och till slut fick han till en kombination mot vits kung som vann damen men bara mot en massiv mängd pjäser: tre lätta pjäser och tre bönder blev vederlaget. Den svarta damen flängde som ett torrt skinn runt brädet, men med sin jättearmé hade Holvason inga problem att gardera hoten och gradvis avancera mot den svarta kungen. Svart berättade efter partiet att ”det fanns en massa pattfällor” och det är ju åtminstone ett glädjeämne. Med åtta vita mot två svarta var kampen som när en orm slingrar sig i en myrstack och i 67:e draget lät Kockum motståndaren sätta matt.

Efter avslutad rond var det äntligen dags för det andra rondens uppskjutna möte mellan Magnus Carlhammar och Victor Nithander, men mycket mer än öppningsvalet slutet Grünfeld fick man inte se för sedan tog spelarna remi. ”Logiskt” var Victors omdöme och Magnus instämde.

Partierna från dagens spel hittar du här.
Turneringstabellen för IM-turneringen hittar du här.