Manhems schackvecka – IM 8: Victor Nithander nära sin tredje IM-inteckning!

Dagens rond i IM-turneringen såg Jakob Vang Glud remisera med Victor Nithander efter blott fyra minuter och som vi förutskickade i går har den tredje IM-inteckningen högre prioritet än turneringssegern för Victor Han har varit nära åtskilliga gånger förut, senast i tjeckiska Pardubice – skall Manhems schackvecka bli den tidpunkt då en prick sätts över i:et som i IM?

Ställningen efter åtta ronder: Jakob Vang Glud 6½, Victor Nithander 6, Atila Gajo Figura och Bengt Svensson 5, Karl Johan Moberg 4, Silas Lund 3½, Anton Frisk Kockum, Juri Holvason och Magnus Carlhammar 3 samt Anders Wengholm 1 poäng.

IM Jakob Vang Glud

remis

FM Victor Nithander
IM Bengt Svensson

1 – 0

Anders Wengholm
IM Silas Lund

remis

IM Karl Johan Moberg
FM Atila Gajo Figura

1 – 0

Juri Holvason
FM Magnus Carlhammar

0 – 1

Anton Frisk Kockum

Jakob Vang Glud förde de vita pjäserna mot Victor Nithander. Partiet tog fyra minuter innan fredsslutet var beseglat, att jämföra med gårdagens uppskjutna som tog fem minuter.

Bengt Svensson spelade vit mot Anders Wengholm i ett Engelskt parti med 1.-c5. Efter ett oförsiktigt avslag i centrum fick Wengholm tidigt problem med kamratenspelarens pjässpel. De svarta pjäserna var inte riktigt färdigutvecklade för att kunna möta den vita anstormningen och redan efter 19 drag stod alingsåsaren inför kvalitetsförlust och gav slaget förlorat.

Silas Lund var vit mot Karl Johan Moberg och bemötte dennes Grünfeld med det ganska lugna Lg5. Moberg gav temporärt en bonde, men dansken hade kungen centralt och kunde inte behålla bonden. Sedan alla damflygelbönder hade rensats av enades spelarna om remi.

Atila Gajo Figura spelade vit mot Juri Holvason i klassiskt Kungsindiskt. Figura stötte snabbt med g4 och snart var g-linjen öppnad och besatt. Spelet förlades naturligt till kungsflygeln och efter tjugotalet drag stod såg snarast estländaren ut att ha de bästa chanserna. Men när han öppnade långa svarta diagonalen och använde den till att låta löparen angripa vits torn på g1 så var Figura påpassligt där och tog hand om diagonalen b1-h7 där en matt vinkade. Efter 29 drag hade vits blixtangrepp avgjort.

Också Magnus Carlhammar spelade Grünfeld och fick även han möta Lg5, denna gång i Anton Frisk Kockums tappning. Svart fick löparparet och ställde sig beredd att mota det minoritetsangrepp som ofta kan följa. Kockums avsikter var dock mer aggressiva än så och när han lät f-bonden gå så motade Magnus detta med f7-f5. Vit utnyttjade detta till att spela in  sin springare på e5 och samtidigt fick efter ett pjäsbyte svart fältet d5. Magnus bröt upp g-linjen, men Kockum var snabbt där och dubblerade sina torn. Efter byte av tornen återstod bara DS mot DL plus ett gäng bönder. Ställningen såg ganska harmlös ut och svart tog tillfället i akt att röva en bonde, men då slog vit till med en snabb aktivering av sin avsigkomna springare som fattade posto nära svarts kung och med understöd av vits fria e-bonde. Svarts splittrade pjäser kunde inte parera de hastigt uppkomna hoten utan dukade under i 37 drag.

Spelarna har turneringen igenom visat upp en föredömlig kampglöd och de kan inte klandras för att kanske krafterna tryter efter en veckas spel och när Göteborg badar i värme. I morgon avslutas Manhems schackvecka och då börjar samtliga turneringar klockan 10.00

Partierna från dagens spel hittar du här.
Turneringstabellen för IM-turneringen hittar du här.