Manhems schackvecka – IM 4: två remier för Victor Nithander

IM-turneringen har nu nästan nått halvvägs och i toppen har Jakob Vang Glud greppat en enpoängsledning som han med dagens rond behöll genom en snabbremi med svårslagne Bengt Svensson. Victor Nithander tog ett rejält bett i högen av partier men fick nöja sig med två remier. Kampviljan är fortsatt hög, kan rapporteras.

Ställningen efter fyra ronder: Jakob Vang Glud 3½, Bengt Svensson och Atila Gajo Figura 2½, Victor Nithander 2 (1), Anton Frisk Kockum och Silas Lund 2, Juri Holvason och Karl Johan Moberg 1½, Magnus Carlhammar 1 (1) och Anders Wengholm ½.

IM Bengt Svensson
remis IM Jakob Vang Glud
Anders Wengholm
0 – 1 Juri Holvason
Anton Frisk Kockum 0 – 1 FM Atila Gajo Figura
IM Silas Lund
1 – 0 FM Magnus Carlhammar
IM Karl Johan Moberg remis FM Victor Nithander

Från rond 1:

FM Victor Nithander
remis
Jurij Holvason

Bengt Svensson spelade Spanskt mot Jakob Vang Glud som försvarade sig slutet. Efter ett dussin teoridrag delade kämparna poängen.

Juri Holvason försvarade sig med Kungsindiskt mot Anders Wengholm, som testade en egen specialare – ”Jag har 80-90% med den" – med tidigt g4 i klassiskt. Olyckligtvis för Wengholm hade estländaren stött på just detta försvar i Pardubice helt nyligen och kom ingalunda oförberedd. Holvason spelade avvaktande och alingsåsarens bondeframryckningar kunde inte åstadkomma någon skada. Tvärtom kunde Holvason själv öppna ställningen vid trettiodragsstrecket och då rasade Wengholms ställning överraskande snabbt.

Atila Gajo Figura spelade Antagen Damgambit mot Anton Frisk Kockum, som via en slagväxling fick upp ett par pjäser i närheten av  tyskens något skadade kungsställning, till priset av en centralt placerad svart springare. Innan Kockum hunnit etablera några farligare hot kontrade Figura. Vits från början aggressivt placerade dam kom i stället i blåsväder och riskerade att bli fångad; Kockum offrade förtvivlat för att hålla ihop ställningen men måste snart kapitulera.

Silas Lund var vit mot Magnus Carlhammar i Tarraschvarianten av Damgambit. Efter en tid kunde vit söka spel på den öppna c-linjen och på fältet framför svarts isolerade dambonde. När Magnus bytte av sin svartlöpare blev fälten framför hans kung svaga och sedan dansken bytt ned till olikfärgade löpare kunde han tränga in på dessa fält och avgöra.

Karl Johan Moberg spelade 1. d4 mot Victor Nithander varpå det inte överraskande blev Kungsindiskt. Vit spelade Lg5 i klassiskt och spelet antog en sluten karaktär med halvöppen f-linje för vit och kungen gömd bakom fastlåsta bönder. Framemot 30-dragsstrecket byttes också Kalles andra löpare mot en springare och när Victor bröt upp f-linjen och dubblerade sina torn där såg det inte så lovande ut för vit. Kanske Victor hade för bråttom att realisera sin fördel, för efter byte ned till löpar- mot springarslutspel var det inte längre svart som stod bättre, även om spelarna trodde det under partiet. Victor gjorde frenetiska försök att manövrera sig in i fiendeställningen, men Kalle blockerade säkert med sin kung i centrum och partiet slöt remi. Efteranalysen visade dock att Karl Johan hade kunnat göra mera ambitiösa försök i slutspelet.

Efter ronden med början kl. 20.00 tog sig Victor Nithander an Juri Holvason i det uppskjutna partiet från rond 1. Holvason spelade svart i Svesjnikovvarianten av Sicilianskt. Han fick sin efterblivna bonde på d6, men manövrerade pjäserna på kungsflygeln i riktning mot den vita kungen. Ett tag såg det ganska hotande ut, men Victor samlade försvarsstyrkorna och kunde konsolidera sin ställning. Runt drag 30 var de svarta angriparna bortjagade och vit kunde ta över spelet. Via en taktisk slagväxling kunde Victor erövra en kvalitet och spelarna kunde vid midnatt  avbryta i en ställning med två torn för vit och torn och löpare för svart. Victor trodde sig stå bra, men efteranalysen visade att så inte var fallet och vid spelets återupptagande på onsdagen enades man snabbt om remi.

Partierna från dagens spel hittar du här.
Turneringstabellen för IM-turneringen hittar du här.