SM: Victor Nithander tia i SM-gruppen

Förra året gjorde Victor Nithander sin debut i SM-gruppen. Då blev det 5½ över de tretton ronderna och en nionde plats. I år fick han ånyo chansen att mäta sina krafter med storfräsarna sedan förbundskaptenen Johan Sigeman nominerat honom.

Förutom själva tävlingen spekulerade Victor säkert över  möjligheterna att ta sin tredje IM-inteckning: han gjorde ju de två första  resultaten med en månads mellanrum i början av året och var inte långt ifrån vid genrepet inför SM i Oslo. Förutsättningarna var att det skulle behövas en halva mer än 50%, "+1" som det brukar heta i snacket. Victor var också på spåret och chanserna var som bäst när han efter åtta ronder hade 50% och ställdes mot tävlingens näst lägst rankade spelare, Torbjörn Glimbrant. Systemet är ju konstruerat så att man i en lång turnering kan räkna de nio, tio, elva eller tolv första partierna, förutom förstås slutresultatet efter tretton ronder.

Nu ville det sig inte riktigt. Victor belägrade en svag  fiendebonde som också föll, men Glimbrant fick till en kontring, kunde jaga ut manhemitens kung på brädet och t.o.m. vinna. Slutresultatet blev samma poäng som i fjol, vilket denna gång gav en placering lägre. Sin bästa insats gjorde Victor när han i den sjunde ronden besegrade stormästaren Ralf Åkesson.

Resultat: 10. Victor Nithander 5½ (av 13; 14 delt.)

Tabellen för SM-gruppen hittar du här.

Från och med nästa år kommer det att bli svårare att komma med i SM-gruppen, i och med det nya påfundet att kapa SM-tävlingarna till en vecka. För SM-gruppen innebär det att tävlingen spelas med tio deltagare i stället för fjorton. Men Victor skall nog inte ha spelat sitt sista SM ändå!

Efter SM spelar Victor härnäst i storturneringen i Pardubice, Tjeckien. Vi får anledning att återkomma till den.