Elitserien, rond 7: Manhem femma efter övertygande seger mot Örgryte

Dagens elitseriematch såg Manhem mönstra sitt starkaste lag för säsongen och då hjälpte det inte att våra motståndare Örgryte samlat bra lag också. 1 – 7 blev Manhems segersiffror efter en övertygande laginsats! Matchen spelade på bortaplan i Örgrytes hemtrevliga men kanske inte så publikvänliga klubblokal.

Claes-Göran Olausson återfinns från våren på klubbens spelarlista och gjorde nu sin efterlängtade come back i manhemdressen. Motståndaren Peter Östberg kom ut hyfsat och offrade, kanske aningen vågat, kvalitet för två bönder och en gnutta pjässpel. C-G kunde dock gradvis snirkla ut sina pjäser, trängde in med sina torn i fiendeställningen och var den förste att vinna.

Lars-Åke Schneider var den ende som stod litet pressat. Hans parti mot Frisk Kockum mynnade ut i en ställning med torn och olikfärgade löpare, där örgrytespelarens vita pjäser masserade bonden f7. När Kockum placerade om sina pjäser fick dock Lars-Åke påpassligt in ett skenoffer som avvecklade ställningen med remi som följd.

David Fendrich spelade svart i Sicilianskt och fick ganska tidigt en efterbliven vit c-bonde att snegla mot. Virolainen förbrukade mycket tid och när David jobbade på både d- och c-linjen med sina torn kunde inte vit hålla i ställningen i tidsnöden.

Nyblivne trebarnspappan Rikard Winsnes hade slitit sig loss från plikterna för första gången den här säsongen och fick möta ex-manhemiten Johan Hultin i en fransos med avbyte på e4. Partiet artade sig till en positionell kamp, där det såg lovande ut när Rikard fick in sin dam på expedition på Hultins damflygel. Kanske hade Rikard kunnat ta bonde vid ett tillfälle men lät bli och partiet ebbade ut i remi omsider.

Resterande fyra partier gick över fyra timmar och det var tidigt uppenbart att segern skulle gå till Manhem. Mats Welin var svart mot Jan-Olof Forsberg i ett parti med öppen c- och e-linje och bondepar på d4/d5. Ofta kommer spelet då att kretsa kring angrepp och försvar mot centrumbönderna; ju längre spelet led, desto starkare blev Mats´ tryck mot den vita bonden d4 och när Forsberg sökte omgruppera sig kunde Mats vinna bonden. I det påföljande slutspelet fick manhemiten inte bara bonden utan också en centralt placerad dam som dominerade spelet. Inte långt efter fyrtiostrecket kapitulerade Forsberg.

Joel Åkesson spelade svart  mot Mikael Arnelind, som rev åt sig terräng och bondecentrum men pliktade med en försvagad bondeställning. Undan för undan kunde Joel ta kommandot över den öppna linjen och kombinera detta med tryck mot Arnelinds svagheter. En bonde föll och sedan en till men Arnelind kämpade vidare ända tills Joel demonstrerat vinsten efter att ha fått en pjäs för sina fribönder.

Victor Nithander var just hemkommen från sitt storspel i Gibraltar och självklart var det intressant att följa hans parti. Spelade han inte med större självförtroende? Så såg det ut och Ziegler förbrukade mycket tid i ett Franskt parti där han till att börja med hade visst tryck mot Victors damflygel. Men Victor kröp längre och längre fram och spelet skiftade tonvikt från damflygeln till Zieglers sargade kungsställning på motsatt sida. Denne kom dessutom i ganska kraftig tidsnöd och Victors vinst tedde sig som en tidsfråga. Men Ziegler försvarade sig kallblodigt och kunde överleva dragkontrollen in i ett slutspel där Victor fick nöja sig med merbonde i ett slutspel. Alltnog, efter ytterligare någon timmes spel var det ändå dags att signera protokollen när Victor fått en andra merbonde plus en fribonde på väg i mål.

Sist kvar Karl Johan Moberg, som sin vana trogen bjöd åskådarna på tidsnödsspel i ett rafflande parti. Motståndaren, Johan  Eksmyr, spelade kompromisslöst och gav dam och pjäs för två torn och två bönder. Hans aktivitet visade sig dock övergående och mot slutet av dragserien tog Kalle över spelet. Kanske gick det att avgöra på något sätt, men spelet fortsatte i ett slutspel där Kalle hade dam mot torn och som mest fyra bönder. Eksmyrs motspel såg inte oävet ut tack vare starka fribönder, men Karl Johan hittade ett nyckeldrag som vann en av dessa. Kungen fick hålla ett öga på den återstående fribonden och samtidigt kunde Karl Johan vinna en bonde och motsatt flygel och förvandla sin enda återstående bonde till en hyperfarlig och ganska snart ostoppbar fri sådan.

Örgryte SK
SS Manhem

Resultat

Ari Ziegler 2427 Victor Nithander 2465

0 – 1

Mikael Arnelind 2293 Joel Åkesson

2382

0 – 1

Johan Hultin 2306 Rikard Winsnes 2499

remis 

Anton Frisk Kockum 2280 Lars-Åke Schneider 2338

remis 

Peter Östberg 2231 Claes-Göran Olausson 2369

0 – 1

Jan-Olof Forsberg 2218 Mats Welin 2323

0 – 1

Johan Eksmyr 2156 Karl Johan Moberg 2292

0 – 1 

Victor Virolainen 2214 David Fendrich 2276

0 – 1

  2266   2368

 1 – 7

Domare var Sture Hellberg.

Dagens grandiosa insats förde upp Manhem till femte plats i tabellen. I rond 8 stöter vi på seriens nästjumbo Solna och målet är förstås att ta båda poängen. Följ gärna matchen, som spelas i Schackcentrum den 28 februari!

Serietabell finns hos Sveriges Schackförbund (klicka Allsvenskan), och mer om Elitserien finns att lära på specialsidan för Elitserien.