Elitserien, rond 2: grandios vändning räddade oavgjort

På lördagen spelades Elitseriens andra rond och för Manhems del stod det efterlängtade derbyt mot Kamraterna på programmet. Oavsett vilket lag som är högst rankat brukar matcherna bli jämna och spännande, men i år ser Kamraternas lag litet starkare ut.

När hemsidans utsände anlände till spellokalen, "Pärlan" vid Redbergsplatsen, hade spelet pågått i 3½ timme. Lars-Åke Schneider hade just delat poängen med Ingvar Andréasson och vid första bordet såg Joel Åkesson ut att gå samma väg mot Bengt Svensson. Victor Nithander var positionellt pressad på damflygeln men gjorde vissa – förtvivlade? – försök att skapa motspel genom att lösgöra damen från försvarsstyrkorna och leta sig in i Arash Akbarinias läger. Vid tredje bordet manövrerade en mängd pjäser, dock ej damerna, kring Björn Anderssons isolerade bonde i en möjigen lika ställning. Ove Kinnmark såg ut att ha kommit ut problemfritt mot Jesper Hamark. Såväl Karl Johan Moberg vid femte som David Fendrich vid sjunde ledde med var sin bonde, medan Anders Ebenfelt hade ett styggt gaffelhot mot sig vid åttonde.

Dragkontrollen närmade sig och avsatte tydliga och för manhemögon oangenäma spår i matchprotokollet. Joel och Ove tog med sig var sin halva; mindre gynnsamt var att Anders inte kunde hitta någon parad på gaffelhotet och förlorade. Och Karl Johan gick in i tidsnöden, förlorade bonde och förlorade därefter på tid i 36:e draget. 3½-1½ i baken och bättre blev det inte av att Björn tappade bonde i sin tidsnöd. Det såg ut att luta åt 5 – 3 till hemmalaget.

Men skam den som giver sig! Victor visade sig ha ett icke ofarligt angrepp på gång när den angripande damen fick sällskap av en egen bonde. Kamraterna snabbspelande iranier förbrukade mängder av tid och gjorde ett par halvhjärtade angreppsdrag men måste kapitulera för Victors tvåenhetsangrepp. Akbarinia har gjort ett närmast oslagbart intryck i sina första framträdanden på svensk mark, men nu kunde Victor spräcka sviten och dessutom ta revansch för nederlaget i Ernst Åhmans minne.

Björn fajtade i ett torn- och springarslutspel, lyckades nästla sig in i fiendelägret med tornet och avancera med kung och häst i centrum. Spänningen upplöstes genom pjäsavbyten ned till ett bondeslutspel, där kamratenspelarens merbonde blev en outnyttjbar dubbelbonde och kontrahenterna kom överens om remi. Efter sex timmars spel kunde slutligen David fastställa det oavgjorda resultatet genom att föra hem sitt tornslutspel. 4 – 4!

SK Kamraterna
SS Manhem

Resultat

Bengt Svensson 2496 Joel Åkesson 2366

remis

Arash Akbarinia 2388 Victor Nithander 2436

0 – 1

Gösta Svenn 2369 Björn Andersson 2338

remis

Ingvar Andréasson 2418 Lars-Åke Schneider 2336

remis

Matti Svenn 2238 Karl Johan Moberg 2308

1 – 0

Jesper Hamark 2358 Ove Kinnmark 2256

remis

Michael Andersson 2204 David Fendrich 2284

0 – 1

Lars Madebrink 2255 Anders Ebenfelt 2208

1 – 0

2341
  2316

4 – 4

Vi kan vara fullt nöjda med matchresultatet och om Kamraterna hade vunnit skulle nog ingen ha kunnat klaga på rättvisan. Men det är inte slut förrän det är slut! För laget innebär detta en mycket välkommen poäng och förhoppningsvis en liten skjuts åt självförtroendet.

Härnäst följer ett sammandrag i Skara den 5-7 december. Då står Farsta, Sollentuna och Rockaden på programmet för "Manhem SS" som SSF:s tabellmakare har fått till det. Det är ett svårt program. Farsta är i ungefär samma läge som vi och det är ett lag vi helst skall slå. Sollentuna och Rockaden är som troligen bekant seriens stora dominanter under en följd av år. Man kan möjligen söka tröst i Sollentunas ganska skrala lag i serieupptakten – var det en engångsföreteelse? Rockaden är svåra att rubba och fakta är att vi aldrig vunnit mot stockholmsklubben och det beror inte på brist på försök.

Serietabell finns hos Sveriges Schackförbund, och mer om Elitserien finns att lära på specialsidan för Elitserien.