Fischergemyt på fredagskvällen

Under Vetenskapsfestivalen bjöd Manhem den schackhungrande allmänheten på ett flertal föredrag. Ett av dessa bejublade inslag var den föreläsning om Fischer som radarparet Joel Åkesson och Majornas Itai Panas stod för; en blandning av saklig tyngd, ivrig entusiasm och schackkärlek som gjöt liv i anrättningen.

Denna föreläsning fick i fredags ett da capo inför ett dussin åhörare som nog borde ha varit fler. De församlade kunde också smörja kråset på landgång och påföljande kaffe med dopp.

Men varför skall man över huvud taget intressera sig för Fischer, som knappt spelade något schack efter 1972?

– Först och främst var han en mycket bra schackspelare med fin teknik och professionalism i allt, säger Joel. – När det gällde förberedelser var han en föregångsman och han inte var rädd för att utmana vedertagna sanningar som genom att spela Avbytesvarianten i Spanskt.

Under tre timmar fick publiken se Fischer mot Byrne två gånger och mot Benkö. Och i göteborgsvarianten i Sicilianskt! En extra poäng var att kvällens gäst Lars Borgström fanns på plats vid den variantens premiär vid interzonturneringen i Göteborg 1955!