Manhem bästa klubb i SM!

I en tidigare nyhet (080712) uttalade hemsidan förmodandet/förhoppningen att gamla fina Manhem hade tagit hem klubbtävlingen under SM i Växjö. Resultatboken från SM har kommit och den bekräftar misstanken!

Klubbtävlingen vinns av den klubb vars deltagare tar flest poäng enligt principen 3 poäng för gruppseger, 2 poäng för andraplats och 1 poäng för tredjeplats. I modern tid har förstaplatsen varit vikt för Stockholmsrockaden, som slutat etta varje år från 1986 och framåt, ända tills en hundra man stark deltagarskara från Manhem lyckades segra år 2006 på hemmaplan. Och i år skedde det igen – ovanligt talrika manhemiter tog en hel del poäng samtidigt som rockadarna var färre än vanligt (men ändå många).

Resultat: 1. SS Manhem 23!, 2. SK Rockaden, Sthlm 21, 3. Wasa SK 12, 4. Kristallens SK 10, 5. Hässleholms SK och Lunds ASK 8, 7. Sollentuna SK, Södra Sandby SS/SK Bara Bönder och Västerås SK 7, 10. SS Allians, Skänninge, SS Gambit och Växjö SK 6, o.s.v. Näst bästa göteborgsklubb blev Götaverkens SK på en delad 22:a plats.

Den fullständiga resultatlistan finns i resultatboken för SM, som du hittar här. Klubbtävlingens resultat står på sid. 34 (av 35).

Du kan beställa resultatboken från Sveriges Schackförbunds kansli, epost kansliet@schack.se.

Spelarhavet i Växjö. Kan du hitta några manhemiter?

Spelarhavet i Växjö. Kan du hitta några manhemiter?

Schack-SM är, trots att deltagarantalet har dalat sedan de gyllene åren på 1970-talet, en verklig schackfest. I Växjö satt alla i samma lokal, hög som låg, från minsta minior till storfräsarna i SM-gruppen. Många, undertecknad inräknad, tycker att SM blir bäst på det viset. Schackets gemenskap känns tydligt. Ännu roligare är det när man har många klubbkamrater på plats.

Nedan följer ett antal manhemitbilder från SM. Inte riktigt alla våra deltagare finns med på bild, men många. Dessa är de manhemiter som bidrog till Manhems seger i klubbtävlingen!

I fingrupperna hade vi inte så många med, men de som var med gjorde bra ifrån sig. Victor Nithander slutade nia vid sin debut i SM-gruppen och Peter Vas var bara hårsmånen från att kvalificera sig till samma grupp. Dessutom gick Mats Welin åter upp till Mästarelit efter en övertygande insats i mästarklassen!

Manhems first string Victor Nithander i framgångsrik kamp med stormästaren Lars Karlsson

Manhems first string Victor Nithander i framgångsrik kamp med stormästaren Lars Karlsson

Nära SM-gruppen: Peter Vas

Nära SM-gruppen: Peter Vas

Till Mästarelit: Mats Welin

Till Mästarelit: Mats Welin

SM spelas förstås varje år. Det finns trogna gäster som är med varje år – rekordet ligger på nästan sextio SM! Men varje år gör också ett antal nya schackvänner sin debut, kanske för att göra starten till en tradition.

Trogen SM-gäst: Lars Borgström

Trogen SM-gäst: Lars Borgström

I SM-gruppen för fyrtio år sedan: Ove Alfredsson

I SM-gruppen för fyrtio år sedan: Ove Alfredsson

Sjukdomsdrabbad SM-debut: Per-Axel Persson

Sjukdomsdrabbad SM-debut: Per-Axel Persson

34 SM i rad: Mats Eriksson

34 SM i rad: Mats Eriksson

Bild borttagen

Känd manhemledare, denna gång vid brädet: Zdenko Naglic

Vid resa till annan ort måste logifrågan lösas, och antalet lösningar är nästan lika stort som antalet spelare. Claes Brauer är ägare till en fastighet i de mörka smålandsskogarna och bjöd in en pluton klubbkamrater att logera där. Trots låg rating valde de flesta morskt att spela i klass III, men den sluge värmlänningen Calle Jarebo satsade på klass IV och bärgade både andraplats och 2 poäng i klubbtävlingen till Manhem.

Patron själv: Claes Brauer

Patron själv: Claes Brauer

Första SM-starten på bortaplan: Johan Granholm

Första SM-starten på bortaplan: Johan Granholm

Slug SM-debutant: Calle Jarebo

Slug SM-debutant: Calle Jarebo

Till varje SM gör Manhem en gruppresa för våra juniorer och 2008 utgjorde inget undantag. Under ledning av Mats Welin och undertecknad bodde klubbens ungdomar i Ljungfälleskolan, vägg i vägg med spellokalen. Resultatmässigt skötte sig de våra som vanligt utmärkt, troligen beroende på det inspirerande ledarskapet.

En av två manhemiter i Minior: Louise Segerfelt

En av två manhemiter i Minior: Louise Segerfelt

Underårig i kadettklassen: Jessica Bengtsson

Underårig i kadettklassen: Jessica Bengtsson

Nia i kadettklassen: Harald Berggren Torell

Nia i kadettklassen: Harald Berggren Torell

Silver i Kadett-SM: Johan Hansson

Silver i Kadett-SM: Johan Hansson

Sista året som junior: Jakob Wåhlander

Sista året som junior: Jakob Wåhlander

Manhemtröjan visade vägen till JSM-gruppen: Zakarias Sjöström Dyrefelt

Manhemtröjan visade vägen till JSM-gruppen: Zakarias Sjöström Dyrefelt

Utöver de avbildade deltog även för Manhem: Alexander Heino, Andreas Ahlberg, Gabriel Svorono, Vincent Andréasson, Fredrik Westlund, Karl Malbert, Janne Adolfsson, Håkan Warston, Kjell Kalén, Anders Ebenfelt, Patrik Abrahamsson, Sören Svensson, Sven Degerfeldt och  Anders Svensson. Ingen dålig trupp! I nyheter den 8 och den 12 juli kan du se deras resultat.

De fina bilderna ovan är tagna av Niklas Sidmar.