IM-turneringen, rond 9: Hedman vann och tog IM-inteckning

På söndagen avslutades årets IM-turnering. Peter Vas fanns åter på plats och var vit mot Erik Hedman, som i och med detta hade chansen att ta sin andra IM-inteckning – om han vann, vilket också blev verklighet. Eftersom Ilja Vovk fick nöja sig med remi mot Joel Åkesson innebar det också att den sympatiske stockholmaren blev ensam vinnare på 6½ poäng. Mest uppmärksamhet väckte nog ändå Victor Nithanders sjutimmarsseger mot Bengt Svensson. Slutresultat: 1. Erik Hedman 6½ (av 9), 2. Ilja Vovk 6 (24.25), 3. Victor Nithander 6 (22.75), 4. Oleg Krivonosov 5 (22.00), 5. Holger Hebbinghaus 5 (20.50), 6. Bengt Svensson 4½ (18.50), 7. Joel Åkesson 4½ (16.50), 8. Josef Ask 4, 9. Valerij Bronznik 2½ (8.25), 10. Peter Vas 1 (10 delt.).

Turneringstabellen hittar du här.

FM Ilja Vovk

remis

IM Joel Åkesson

IM Bengt Svensson

0 – 1

FM Victor Nithander

Peter  Vas

0 – 1

FM Erik Hedman

IM Oleg Krivonosov

1 – 0

Josef Ask

IM Valerij Bronznik

remis

FM Holger Hebbinghaus

Erik Hedman plockade än en gång fram Najdorfvarianten i Sicilianskt när han i slutronden ställdes mot Peter Vas som svart. Peter gav bonde och fick löparparet och ett par användbara fält. Ganska raskt byttes ställningen ned till olikfärgade löpare och tunga pjäser och när stockholmaren laddade upp med dam och löpare mot den vita kungen gav Peter slaget förlorat.

Holger Hebbinghaus spelade Nimzoindiskt mot Valerij Bronznik som rockerade långt. Innan kampen kommit i gång på allvar signerade man protokollen för en remi.

Oleg Krivonosov och Josef Ask har kamperat ihop i Manhems klubblokal under hela turneringen, men när de möttes i sista ronden med den förre som vit var den vänskapligheten som bortblåst. Damindiskt var öppningen och spelet ledde in i lugna och positionella banor. Den ena pjäsen efter den andra lämnade brädet samtidigt som Krivonosov  hela tiden hade ett litet tryck längs d-linjen. Efter fyrtiotalet var bara tornen kvar och då kunde lettlandsryssen bryta upp en linje och tränga in med tornen. En bonde gick förlorad för Ask och då valde han att kasta in handduken.

Joel Åkesson mötte Ilja Vovk som svart och som vanligt spelade han Franskt. Vovk offrade en centrumbonde för pjässpel. Vovk fick tillbaka bonden med övergång i dubbelt tornslutspel. I den ömsesidiga tidsnöden såg Joel ut att stå mer aktivt, men Vovk bytte resolut av ett par bönder och fick spelrum för sina torn. I en vidöppen ställning och med få återstående bönder enades man om remi. I och med detta kom Joel att spela samma roll som 2005: den gången stäckte han danske Christian Kyndel Pedersens IM-drömmar genom att besegra denne i ett långt kampparti och Vovk hade behövt vinna för att nå samma mål.

Bengt Svensson mötte Victor Nithander som vit, som efter gårdagens positionella nedspelning var på humör för rappare tag. Som svart med rockad åt olika håll kastade han fram sina bönder för att öppna linjer och med en stark svartfältslöpare på långa diagonalen offrade han torn i Svenssons kungsställning. Vit vågade inte ta utan lät tornet stå några drag och kunde sedan avveckla och rädda sig in i ett torn och löparslutspel. Vid passerandet av fyrtiodragskontrollen avvecklades detta till ett slutspel TL mot T för Victor. Detta är ett slutspel som har förlorats av stormästare, men Svensson var ändå rätt så optimistik om sina chanser. Han formerade sina styrkor för det s.k. andraradsförsvaret, men Victor grupperade om och när spelarna hållit på i fyrtio drag – för försvararen hägrar ju remin i och med 50-dragsregeln började det se kärvt ut för Svensson. Victor hade fått upp en variant av Philidors vinstställning; ställningen gick fortfarande att hålla över femtiodragsgränsen, men Svensson spelade fel och kom in i en variant där Victor skulle vinna tornet i det fyrtioåttonde draget. Efter nära nittio drags och sju timmars spel gav kamratenspelaren slaget förlorat.

Partierna från turneringen hittar du här.