Göteborg Cup, dag 1: 178 deltagare i breddad turnering

På fredagen inleddes Göteborg Cup i Hvitfeldtska gymnasiet. Den slutliga deltagarsiffran blev 178, en klar uppryckning från i fjol. Speciellt roligt är att det norska deltagandet har ökat kraftigt de senaste åren. Manhems deltagande uppgår till 14 man och helt säkert är att våra deltagare har nytta av att trimmas mot det danska och norska motståndet.

Klass A (1990-91) har bara lockat ett fåtal spelare och den har därför slagits samman med B (1992-93). Tre manhemiter ställer upp till spel och efter första dagens tre ronder ligger Johan Hansson ligger delad trea på 2½. Harald Berggren Torell och Alexander Heino är också med i racet med 2 pinnar. Två man står på maximal poäng, nämligen Tobias Böye, Århus, och Mark S. Hartsteen, Amager.

Klass C (1994-95) utmärks av att våra egna duktiga flickor Jessica Bengtsson och Louise Segerfelt fått sällskap av flickor av hög klass. Bäste manhemit efter första dagens spel är dock Andreas Ahlberg, som är en av fem spelare på full poäng. De andra är Michael Vesterli, BMS Skak, Andreas Jakobsen, Fyn, Odd Martin Guttulsrud, SK av 1911, Oslo och Mads Andersen, Skanderborg. Jessica och Louise står på 2 medan Daniel Skorczynski än så länge fått ihop 1.

I klass D (1996-97) finns ingen fullpoängare, men fem spelare delar ledningen på 3½ av 4: tvillingarna Henning och Torgeir Kjöita samt Jakob Bendiksbye, SK av 1911, Oslo, Johan Salomonsen, Nordstrand och Mattis Olofsson-Dolk, Växjö. Strax bakom skuggar manhemiten Gabriel Svorono på 3 medan Nickrad Kavoosi står på 2.

I den yngsta klassen, E (1998-) har deltagarna avverkat sju av totalt femton ronder. Gruppen leds av Samuel Riiser, Oslo SS  på 6½ före klubbkamraten Lars Oskar Hauge och Tor Joensen, Århus på 6. Gruppen domineras starkt av våra nordiska bröder, vilket visas av att bäste svensk är Simon Wigemo, Länsmansgården på nionde plats, varefter näste landsman följer på adertonde. De tämligen färska manhemiterna har gjort aktningsvärda insatser så långt med Jonathan Lithner på 4, Ossian Jansson, Gösta Larsson och Lukas Frisell på 3 och Rut Löfgren på 2.

Tävlingarna fortsätter på lördagen och då spelas även den återkommande blixtturneringen klockan 18.00. Blixten är öppen för alla och spelas med tidshandikapp. Det är dock föranmälan före kl. 16.00.