Gemytlig schackdag på skären

Öckerö SS bjöd in till ungdomstävling med namnet "Schack på skären" på lördagen. Denna lagtävling har spelats två gånger tidigare, då som en match mellan Öckerö och Mölndal med en schackrutig sjöhäst ("Sami") som vandringspris. I år utökades tävlingen genom att Örgryte och Manhem fogades till de ursprungliga två lagen. Varje lag bestod av åtta spelare födda 1995 eller senare, varav minst tre måste vara lågstadiebarn (1998-).

De två tidigare upplagorna har vunnits av Mölndal, som också kunde försvara sin förstaplats. Men det satt hårt åt, även om det inte syns på sluttabellen. Efter halva turneringen, tre ronder, ledde Manhems ungdomar om än knappt och vid vinst i de två sista matcherna hade sjöhästen hamnat på Vegagatan. Nu blev det inte så utan sagda matcher slöt 3½-4½ med Manhem-ögon sett. Positivt var att de flesta matcher bjöd på kamp och det är verkligt bra för göteborgsschacket att det finns så många klubbar med ungdomsverksamhet i dag. Inte lär Manhem ta skada av det heller.

Slutställning: Mölndals SK 5/31½, SS Manhem 2½/26, Öckerö SK 2½/19½, Örgryte SK 2/19.

Manhems lag bestod av ett par ankare i toppen men därefter fick en del coming men pröva på, i flera fall med fina resultat. Våra mannar: Gabriel Svorono, Daniel Skorczynski, Isak Ungerfält, Ruben Sandström, Jacob Lindgren, Olof Sanchez, Gösta Larsson, Lukas Frisell, Marcus Glover och Edvin Mogren.

Dagen avslutades med att alla deltagare bjöds på korvgrillning i en havsvik av Öckerö SS. Solen sken, gemytet låg så massivt över ön att det kunde skäras med kniv och det är rätt säkert att alla vände nöjda hemåt.

Det kan nämnas att Öckerö bildades för drygt två år sedan och alltså är precis hundra år yngre än Manhem. Vår klubb stod också som fadder för den nybildade klubben, även om det skall sägas att det åtagandet inte visade sig särskilt krävande. I dag mönstrar Öckerö med Stig Grönlund i ledningen drygt fyrtio medlemmar, de flesta ungdomar.