Allsvenskan, rond 7: fin serieavslutning

I dag avslutades årets allsvenska säsong. Det gällde en hel del för flera av klubbens lag och i de flesta fall gick det också vägen. Det totala facit blev sex segrar, en oavgjord, fem nederlag och fyra lag i derbymatcher.

Division II
Här stod Trean som klar seriesegrare och endast teoretiska resonemang skilde laget från uppflyttningen. Dessa blev inte verklighet utan Lerum bortabesegrades med oomtvistliga 1½-6½. Fyran var borta ur uppflyttningssstriden efter förra rondens nederlag och förlorade mot slutliga serietrean Tvåstadsalliansen med anständiga 5 – 3. Femman hade fortsatt en liten chans till nytt kontrakt vid seger mot bottenkollegan Götaverken och det var sannerligen inte långt borta. Det var först efter sex timmars spel som matchresultatet 4 – 4 beseglade lagets öde och nedflyttning till division III. Trean får sällskap av Tvåan i division I Västra nästa år, en serie med flera göteborgslag och förmodligen också Alingsås, Mark, Uddevalla och kanske Säffle.

Division III
I denna division hade vi tre lag med och det var länge blott Sexan som tog större mängder poäng. Det fanns teoretisk chans till uppflyttning inför sista ronden, men inte efter förlust mot Kärra med 2½-5½. På glädjesidan kan noteras att våra båda övriga lag avslutade fina spurter: Sjuan hemmavann mot Proletären med 5 – 3 och parallellt slog Åttan Mark 2 med 6½-1½. Därmed stannar samtliga våra tre lag kvar i serien och vår dessutom sällskap av Femman – fyra lag, fördelade på två division III-grupper alltså.

Serietabeller och samtliga resultat för Allsvenskan finner du hos Sveriges Schackförbund.

Division IV
Inget av våra lag var i farozonen för nedflyttning, men inte heller riktigt med i andra änden av serien. De två platserna i division III tas med god marginal av Sindjelic och Majorna 2, men våra lag avslutade fint genom att Nian vann över Kamraterna 5 med 3½-1½ och Tian över Götaverken 2 med 4 – 1. Här är serietabell och matchresultat och här är bordsresultaten.

Division V
Mölndal 3 ledde inför slutronden och kunde också bevaka ledningen, men att ett manhemlag skulle knipa silvret tedde sig givet. Det blev Elvan under Rutger Almquist som via bortaseger mot Kålltorp 2 med 2 – 3 som fick nöjet. Samtidigt förlorade Tolvan mot Länsmansgården med 4 – 1, medan derbyt Tretton – Fjorton slöt 2½-1½. Elvan tar steget upp. Här är serietabell och matchresultat och här är bordsresultaten.

Division VI
Sexton under Niklas Kleveros var klar seriesegrare redan innan sista ronden och kunde bevaka ledningen genom 2½-2½ mot Sjutton. Samtidigt blev det nederlag både för Femton mot Mölndal 4 med 1 – 4 och för Aderton mot Majorna 3 med 5 – 0. Sexton tar alltså steget upp. Här är serietabell och matchresultat och här är bordsresultaten.

Sammanlagt förde seriespelet alltså med sig två nedflyttningar. Det svider förstås att Tvåan måste lämna Superettan medan Femman snarast kämpade väl i ett på förhand svårt läge. Mot detta skall ställas tre uppflyttningar. Vi fick den eftertraktade division I-platsen genom Trean och Elvan och Sexton avancerade vart sitt trappsteg i göteborgsserien. I allt ett godkänt facit!