Superettan, rond 5: oavgjort mot starkt Örgryte

Superettan rullade vidare på lördagen och för Manhem 2:s del stod Örgryte på programmet. Tvåans lag saknade både David Fendrich och Mats Welin och ställde alltså upp till spel i något åderlåtet skick. Trots detta bärgades oavgjort i en match inte utan dråpliga inslag.

Första poängen inregistrerades av de våra när ficktelefonen ringde för undertecknads motståndare. I division I och nedåt gäller fem minuters tidsavdrag samt tidstillägg för motståndaren till syndaren, men i Superettan och Elitserien tillämpas schackreglerna fullt ut med partiförlust. Man kan nog inte säga att motståndaren till fullo uppskattade denna regel.

I ett annat av partierna hade vår man spelat upp vad som får anses vara en klar vinstställning med två merbönder i tornslutspelet och ett bastant tidsövertag om kanske 45 minuter mot en minut på närmare tjugo drag. Vinstföringen var dock inte helt exakt och när örgrytespelarens kläpp hängde på det yttersta med sex-sju drag kvar till tidskontrollen slängde vår man ut en frälsarkrans genom att spela Tc2-h3. Som troligen bekant ger detta två tilläggsminuter. Dragen i tidsnöden hade dessutom lett till att manhemitens fördel förflyktigats och i slutänden fick vi vara nöjda med den remi som nåddes. Kanske ett salomoniskt slut liksom matchresultatet.

Värda att notera är de meriterande remierna vid toppborden.

SS Manhem 2
Örgryte SK

Resultat

Göran Andersson 2190 Ari Ziegler 2419

remis

Joachim Bergré 2128 Anton Frisk Kockum 2337

remis

Mats Eriksson 2197 Peter Östberg 2236

1 – 0

Göran von Brömssen 2086 Mikael Arnelind 2155

remis

Kaj Andersson 2095 Johan Eksmyr 2152

remis

Mattias Lundström 2042 Daniel Ronneland 2117

1 – 0

Johannes Aira 1980 Jan-Olof Forsberg 2125

0 – 1

Johan Hansson 1865 Ingemar Tibell 2033

0 – 1

2073
  2197

4 – 4

Den som vill studera den synnerligen jämna serietabellen kan göra det hos Sveriges Schackförbund. Tvåan står på 50% och ligger över strecket, men marginalerna är små.