Motigt för Manhem i Allsvenskans rond 3

På söndagens spelades höstens sista rond i Allsvenskan och distriktsserien. Det blev en rond präglad av knappa förluster och för all del även en och annan vinst.

Eftersom Elitserien och Superettan inte spelade denna helg hade vi sexton lag på benen, varav sex var inblandade i manhemderbyn. De tio övriga kunde inregistrera fyra vinster, två oavgjorda och fyra förluster. Ju högre upp i seriesystemet, desto färre poäng, kan man sammanfatta.

I division II spelade Trean oavgjort mot Mölndal i ett toppmöte. Eftersom Kamraterna 2 samtidigt förlorade mot Tvåstadsalliansen är det Trean i topp inför juluppehållet. I samma serie vann Fyran mot Femman med 5½-2½. Fyran har en till synes trygg mittplacering medan Femman behöver slipa knivarna under julledigheten.

I division III var Sexans match mot Kamraterna 3 flyttad till Schackcentrum eftersom Kamraterna håller på att byta lokal. I rondens längsta match fick Sexan till slut se sig besegrad med 4½-3½ men ligger ändå på en god andraplats. Värre ser det ut i den andra gruppen där Sjuan – efter förlust mot Mölndal 2 med 3½-4½ – och Åttan – efter nederlag mot Kungsbacka med 3-5 – parkerar på de två sista platserna. Men det återstår många ronder!

Ljusare öden rönte klubbens lag i distriktsserien. Nian fick visserligen stryka på foten mot starka Sindjelic med 1-4, men Tian fick 5-0 sedan motståndaren Lundby 3 inte förmått samla lag. Båda våra lag i division IV har 4 poäng och är bra med i tabellen.

I division V vann Elvan borta mot Mölndal 3 med övertygande ½-4½ och på hemmaplan slog Tretton Kålltorp 2 med 3-2. Derbyt mellan Tolvan och Fjorton slöt också det 3-2. Tre av Manhems fyra lag leder serien tredubbelt.

I division VI inregistrerade ungdomliga Sjutton sin andra seger genom att slå Öckerö 2 med 4-1. Aderton räddade oavgjort, 2½-2½, borta mot Mölndal 4 och i derbyt Sexton mot Femton vann de förra med hela 5-0. Här är det Sextons mannar som kan tänka ljuva tankar om sin serieledning under serieuppehållet.

Serien startar vårsäsongen rekordtidigt med spel i Elitserien och Superettan den 12 januari och i övriga serier dagen därpå. Tabeller finns som vanligt hos Sveriges Schackförbund och hos Göteborgs Schackförbund.