Ernst Åhmans minne: Victor Nithander och Mats Welin toppade

På söndagen avslutades årets Ernst Åhmans minne, den adertonde upplagan från starten. Det blev en tävling med ett tiotal spelare rankade över 2200, med många kampremier och med en jämn tätstrid. Faktiskt blev det så att (gamle) Eleven (Victor Nithander) och Läraren (Mats Welin) möttes i första ronden, med seger för den förre, och kom att vara ensamma på 5½ av sju efter målgången! Långväga gästen Harald Lögdahl tog det tredje priset medan fyran Joel Åkesson utmärkte sig genom att bli remikung: fem gånger delades poängen, låt vara mot bra motstånd.

Fina insatser gjordes av bl.a. tolfterankade Lars Bergström, obesegrad mot fyra topprankade spelare inklusive Victor och med förlust först mot Mats i sista, och av Zakarias Sjöström Dyrefelt som blott spelat schack ett drygt år men inte visade någon respekt mot det tuffa motståndet.

Det var glädjande att se den breda toppen på årets tävling. Ernst Åhmans minnesturnering ser ut ungefär som vi vill ha den, låt vara att vi skulle kunna ta emot ytterligare ett antal deltagare. Men nästa år blir det väl så, käre läsare!?

Resultat: 1. Victor Nithander 5½, 2, Mats Welin 5½, 3. Harald Lögdahl, Eskilstuna SK 5, 4. Joel Åkesson 4½, 5. Jesper Hamark, SK Kamraterna 4½, 6. Sven Svensson, Skara SS 4½, 7. Lars Bergström 4½, 8. Mikael Arnelind, Örgryte SK 4½, 9. Tom Borvander, SK Kamraterna 4½, 10. Anton Frisk Kockum, Örgryte SK 4½, 11. Said Outgajjouft 4, 12. Ulf Wesslén, Lerums SK 4, 13. Zakarias Sjöström Dyrefelt 4, 14. Bertil Ekstrand, Kungsbacka SK 4, 15. Kaj Andersson 3½, 16. Michael Göransson 3½, 17. Kristian Lindgren, Örgryte SK och Henrik Axelsson 3½, 19. Mikael Carlsson, Örgryte SK 3½, 20. Kent Jägerflod, SK Kamraterna 3, 21. Lennart Rydholm 3, 22. Rickard Eklund 3, 23. Johan Lönnroth 3, 24. Lars Borgström 2½, 25. Robert Anderzén, Örgryte SK 2½, 26. Roland Häll, Lundby SS 2½, 27. Amir Asadi 1½, 28. Ingvar Gummesson, SK Kamraterna 1½. Vojislav Djordjic, Magnus Andersson och Svante Norlander utgick (31 delt.).

Ratingpriser erövrades av Ulf Wesslén och Zakarias Sjöström Dyrefelt.