50% för Victor Nithander i Junior-VM

Årets Junior-VM spelades i Armeniens huvudstad Jerevan och samlade åttio 20-juniorer från 41 länder. Ett av de länderna var Sverige, som representerades av ingen mindre än vår egen Victor Nithander.

Victor fick en veritabel mardrömsstart genom att först missa planet till Armenien och därmed också första ronden. Väl på plats visade det sig att ytterligare tre spelare kommit sent och dessa fyra belönades med en halv poäng för sin frirond. Det var dock inte slut på eländet, utan manhemmatadoren förlorade de första fyra partierna.

Många hade i det läget misströstat och kastat yxan i sjön. Så icke Victor, som svarade för en magnifik upphämtning under turneringens återstående åtta ronder. Dessa inbringade fyra vinster, fyra remier och ingen förlust och via en vinst mot en mexikansk IM i slutronden tog sig svensken upp på 50% i det stentuffa sällskapet, som räknade femton stormästare och 22 internationella mästare.

Resultat: 1. Ahmed Adly, Egypten 10 (av 13), 47. Victor Nithander, Sverige (80 delt.).

Fullständiga resultat, fotografier och annat kan hittas hos Armeniens schackförbund.