Spiltan Fonder IM 2007 Rond 7: Victor närmar sig toppen!

Den sjunde ronden av Spiltan Fonder IM 2007 blev betydligt fridsammare än gårdagens rond. Joel Åkesson och Oleg Krivonosov tog en snabb remi efter att ha spelat några få drag i avböjd damgambit.

I partiet mellan Bengt Svensson och Josef Ask spelades det Spanskt fyrspringarspel men spelet förflackades snabbt och spelarna valde att röka fredspipa redan efter 22 drag. Bengt kände säkert att han behövde spara på krafterna efter maratonpartiet igår och dessutom ladda batterierna inför mötet med Krivonosov imorgon.

Peter Vas mötte Ilja Vovk och fick Skandinaviskt mot sig. Efter ett långt parti med mycket manövrerande utan att så mycket hände så enades man om remi efter 43 drag. Peter har efter sju ronder samlat ihop 3 poäng, vilket är ett mer än godkänt resultat så här långt för tävlingens lägst rankade spelare.

I partiet mellan Karl Johan Moberg och Vladimir Polej så fick Karl Johan någon form av oregelbunden öppning mot sig. "A40 unusual replies to 1. d4", kallade Chessbase det. Efter att ha hamnat i extrem tidsnöd, till och med för Karl Johan, med 16 drag på 58 sekunder så förlorade Karl Johan resolut.

I partiet mellan Victor och Julian Zimmerman så valde Zimmerman att spela Najdorfvarianten i Sicilianskt. Zimmerman höll spelet väl uppe långt in i mittspelet. I 44:e draget så gjorde han dock ett misstag som kostade honom en bonde som Victor girigt glufsade i sig. I ett springarslutspel så var dock Victor in i det längsta tveksam till om fördelen skulle räcka till vinst men till slut så lyckades han få in sin kung till g6 och Zimmermans öde var beseglat. Det blev den tredje raka vinsten i turneringen för Victor som därmed seglar upp som tvåa i turneringen på 4½ poäng, samma poäng som Krivonosov och Vovk.

Samtliga partier från dagens spel återfinns i länken ovan.

Resultat rond 7

Joel Åkesson Oleg Krivonosov remis
Bengt Svensson Josef Ask remis
Peter Vas Ilja Vovk remis
Karl Johan Moberg Vladimir Polej 0 – 1
Victor Nithander Julian Zimmerman 1 – 0

Här är ställningen efter rond 7:

5 poäng Bengt Svensson
4½ poäng Victor Nithander, Oleg Krivonosov, Ilja Vovk,
3½ poäng Julian Zimmerman
3 poäng Peter Vas, Vladimir Polej
2½ poäng

2 poäng Joel Åkesson, Josef Ask

Karl Johan Moberg
I morgon så blir det lite av en finalrond då Krivonosov möter Bengt Svensson samtidigt som Victor spelar svart mot Ilja Vovk. Det finns därför goda förutsättningar för flera spännande partier. Varför inte följa spelet på plats i Manhems lokaler på Vegagatan 20. Spelet startar kl. 14.

Alla hälsas varmt välkomna!