Spiltan Fonder IM, rond 5: tätstriden hårdnar

Den femte ronden såg ledande Vovk ligga i brygga mot Joel Åkesson men hålla remi. Eftersom både Oleg Krivonosov och Bengt Svensson vann sina partier ter det sig som om tätstriden hårdnar när halvtid nu har passerats.

Oleg Krivonosov Vladimir Polej 1 – 0
Karl Johan Moberg Josef Ask remis
Joel Åkesson Ilja Vovk remis
Bengt Svensson Julian Zimmerman 1 – 0
Peter Vas Victor Nithander 0 – 1

Vladimir Polej spelade någon sorts Ben-Oni mot Oleg Krivonosov, en motståndare han mött ett antal gånger men utan större framgång. Inte heller denna gång gick det väl för vitryssen, för efter ett femton utförda drag hade han redan förlorat bonde ("Det sitter i huvudet"). Med två förbundna fribönder i centrum var vinsten en enkel sak för Krivonosov.

Julian Zimmerman gav sig in i förgiftade-bonde-varianten i Siciliansk Najdorf, kanhända ett inte helt ofarligt val mot Bengt Svensson. Nu kom aldrig kamratenspelarens teorikunskaper att testas på allvar eftersom tysken spelade en troligen oplanerad och usel avvikelse. Någon bonde blev aldrig slukad, vare sig förgiftad eller oförgiftad, och Svensson fick ett markant spelövertag. Svart tvingades söka gömma sin kung bakom ett par splittrade damflygelbönder. Ställningen var så svag att några centraliseringsdrag räckte för att svensken skulle kunna skörda sin andra seger i blott 22 drag.

Kungsindiskt var Josef Asks val mot Karl Johan Moberg, som svarade Lg5 i åttonde draget efter att ha låst centrum. Ask spelade lika snabbt som Karl Johan långsamt och etablerade tryck mot de svarta fälten genom en kniptångsmanöver med dam och torn. Karl Johan svarade med att skapa en fribonde på b-linjen, men de välplacerade svarta pjäserna hade den under bevakning. I Kalles tidsnöd försvann ett större antal pjäser och partiet ebbade ut i remi.

Victor Nithander spelade Kungsindiskt mot Peter Vas, som överraskade honom teoretiskt i tolfte draget. Peter kunde ta ett bastant grepp om centrum, men Victor misströstade inte ("Det är inte säkert att jag stod på förlust") och när Peter tycktes förstärka sin ställning i förlitan på en taktisk finess fanns det en direkt vederläggning som Victor hade sett. Från klar fördel till förlust i ett drag – sådan är schackets hårda verklighet.

Rondens längsta drabbning var den mellan Joel Åkesson och turneringsledaren Ilja Vovk, som försvarade sig med Antagen damgambit. Spelet förde in i en mittspelsställning med vit isolani men redan efter femton drag hade estens pjäser hamnat kantigt och han tog sin tillflykt till en fortsättning med merbonde för Joel. Vovk fick ett visst pjässpel, men manhemiten förstärkte metodiskt sin ställning, centraliserade pjäserna och skaffade kontroll över de öppna linjerna på c och e. Efter byte till torn- och löparspel med en stark merbonde på d5 var ställningen säkerligen vunnen för vit, men när svart erbjöd tornbyte kunde vit endera avböjt och behållit fördel, gått in i ett av allt att döma bondeslutspel eller valt ett svårvunnet löparslutspel. Joel valde det sistnämnda och lyckades sedan inte tränga in med remi som följd. Ett snöpligt slut på ett bra parti.

Samtliga partier från dagens spel återfinns i länken ovan. Här är ställningen efter rond 4:

4 poäng Ilja Vovk
3½ poäng Oleg Krivonosov, Bengt Svensson
3 poäng Julian Zimmerman
2½ poäng Victor Nithander
2 poäng Vladimir Polej, Peter Vas, Joel Åkesson
1½ poäng Karl Johan Moberg
1 poäng Josef Ask