Spiltan Fonder IM rond 3: Ilja Vovk i ledningen

Den tredje ronden bjöd på hård kamp på flera bräden. Ilja Vovk tog en andra seger, vilket tillsammans med en ganska snabb remi i det uppskjutna partiet mot Vladimir Polej placerar honom i ensam ledning. Men det är långt kvar!

Bengt Svensson

Peter Vas  1 – 0
Joel Åkesson Victor Nithander  remis
Karl Johan Moberg Julian Zimmerman  remis
Josef Ask Vladimir Polej  remis
Oleg Krivonosov Ilja Vovk  0 – 1

Första paret ut var Bengt Svensson och Peter Vas. Sin vana trogen spelade Peter Ryskt, men efter endast 14 drag ledde ett taktiskt förbiseende till tornförlust. Snopet.

Joel Åkesson och Victor Nithander hamnade i en symmetrisk Grünfeld-ställning. Victor tog som svart ett fjäderlätt initiativ på damflygeln, men Joels solida ställning saknade blottor och efter trettiotalet drag enades man om remi.

Julian Zimmerman försvarade sig med Ben-Oni mot Karl Johan Moberg. Tysken tog ett bastant grepp om de svarta fälten i centrum, men via en avbytesmanöver skaffade sig Kalle kontroll över f5 och satte svarts d6-bonde under press. Zimmerman satsade i stället på aktivitet mot manhemitens kungsflygel, vilket denne utnyttjade till att erövra en bonde på andra kanten. Partiet gick till tidsnöd, där Zimmerman omsatte sitt tryck i återställd materiell jämvikt och efter 40 drag tog han ut remischackar.

Oleg Krivonosov och Ilja Vovk bytte snabbt dam i en Antagen damgambit med den senare som svart. När Krivonosov tvingades till ett par pjäsavbyten för att rädda en fångade kantlöpare kunde esten gripa ett initiativ som han tog med sig in i ett enkelt löparslutspel. Vovks terrängövervikt gjorde att han genom att hota löparbyte kunde skaffa sig en framskjuten fribonde som avgjorde partiet.

Rondens längsta parti blev det mellan Josef Ask och Vladimir Polej, som med de svarta pjäserna valde en lätt bisarr oregelbunden uppställning. Ask fick inga öppningsproblem, men den stockholmsboende vitryssen spelade energiskt med en bondeframmarsch framför den egna kungen. Ask hade dock en fast ställning som också rymde en fri c-bonde som västervikaren lät rycka fram efter 40-dragskontrollen. Den blev dock svag och måste bytas av mot en kantbonde och i det efterföljande slutspelet var Polejs springare bättre än Asks löpare. En vit bonde föll, men det reducerade materialet – en bonde mot två – gav goda chanser till remi, vilket också blev slutresultatet. Polej försökte i 92 drag och det är inte uteslutet att en vinst fanns någonstans på vägen.

På tisdagsförmiddagen spelades också det uppskjutna partiet

Ilja Vovk

Vladimir Polej remis

som blev en ytterst oblodig historia. Efter tretton drag hade man gått in i en teoretisk dragupprepning i Sicilianskt… Därmed haltar inte tabellen längre och så här är ställnngen efter tre fulla ronder:

 

2½ poäng

 

Ilja Vovk

 

2 poäng

 

Bengt Svensson, Julian Zimmerman

 

1½ poäng

 

Joel Åkesson, Oleg Krivonosov, Peter Vas, Vladimir Polej

 

1 poäng

 

Karl Johan Moberg, Victor Nithander

 

½ poäng

 

Josef Ask

Turnering går som bekant av stapeln i Manhems klubblokaler på Vegagatan 20 i Göteborg. Alla intresserade hälsas varmt välkomna att komma och titta!