Spiltan Fonder IM 2007 igång

Så var då årets upplaga av Manhems traditionella IM-turnering igång! Även i år sponsras turneringen av Spiltan Fonder och bär därför det stolta namnet

Spiltan Fonder IM 2007

Listan med deltagare har ju publicerats tidigare och återfinns längre ner denna hemsida. Efter den sedvanliga lottningen så startade spelet kl. 15 med följande partier:

Josef Ask

Julian Zimmerman  0 – 1
Oleg Krivonosov  Victor Nithander  1 – 0
Karl Johan Moberg Peter Vas  0 – 1
Joel Åkesson Bengt Svensson  remis
Ilja Vovk Vladimir Polej  uppskjutet

Partiet mellan Vovk och Polej kommer att spelas senare under veckan då Polej som spelade festivalen i Stockholm inte kunde anlända till Göteborg förrän på söndagförmiddagen.

Tävlingen spelas med en rond dagligen den 11-19 augusti. Huvudspeltiden är 14-21, men första ronden går 15-22 och sistar ronden 10-17. Alla intresserade är varmt välkomna att besöka klubblokalen och följa spelet!

Som synes så hamnade flera av våra manhemiter direkt i hetluften med tuffa motståndare redan i första ronden. Victor ställdes direkt mot tävlingens högst rankade spelare, lettländaren Oleg Krivonosov. Han försvarade sig kungsindiskt och Krivonosov spelade med g2-g3. En djärv bondeframstöt från Victor blottställde fältet f5 och ganska snart fick lettländaren positionellt tryck och vann bonde. Victor försvarade sig tappert, men mot dragseriens slut kunde Krivonosov spela ett avgörande kvalitetsoffer.

Bengt Svensson försvarade sig Slaviskt mot Joel, som valde en solid fortsättning. Manhemiten försökte ta kontrollen över centrum, men Svensson hade inga problem att stöta i centrum. När trettiodragsstrecket passerats enades man om remi utan att någondera spelaren behövt kallsvettas.

Slaviskt blev det också mellan Karl Johan Moberg och debuterande Peter Vas. Den förre valde en tämligen avvaktande avbytesvariant och anlade spelet positionellt. Pjäsavbyten vidtog längs den öppna c-linjen och Kalle fick upp ett slutspel med dam och springare mot dam och dålig löpare. När det drog ihop sig till tidsnöd hettade spelet till: Kalles dam gick i närkamp med Peters kung, som fattade det livsfarliga beslutet att fly ut på brädet. Kalle offrade pjäs i angreppets intresse och här kunde det ha blivit matt – strängt taget hade det blivit matt, närmare bestämt i tre drag – om inte Karl Johans digitala kläpp hade fallit i det trettiosjunde draget. Därmed fick Peter inleda med en helpoäng i det kvalificerade sällskapet.

Josef Ask kom till turneringen direkt från Folkschackfestivalen i Täby, där han bl.a. besegrade stormästaren Ralf Åkesson. Hans med en timme uppskjutna parti mot tyske FM Julian Zimmerman inleddes också med avbytesvarianten i Slaviskt, låt vara med dragomkastning. Tysken spelade aktivt och offrade bonde på ett par olika sätt, dock utan Ask frestades att anta. Ett tredje bondeoffer tog han emellertid och Zimmerman kunde bulla upp ett farligt kungsangrepp mot Asks passiva ställning. Efter 32 drag fick västervikaren hissa vit flagg.

Vladimir Polej och Ilja Vovk anländer till Göteborg under söndagen och deras inbördes förstarondsparti är uppskjutet.

Partierna hittar du här.