SCT i gång: Daniel Björkdahl i live-sändning!

I går startade i Täby den med spänning emotsedda Scandinavian Chess Tournament (SCT) eller “Folkschackfestivalen” som den också marknadsförts som. Bakom tävlingen står tjeckiskbördige storsponsorn Peter Hlawatsch, som förutom furstliga priser – till de ett hundra första – också bjuder på fri startavgift och på fri mat!

Bland de 215 startande återfinner man tvenne manhemiter, nämligen Daniel Björkdahl och Johan Granholm. I de tre första ronderna har man spelat efter s.k. accelererat system, vilket innebär att man delar in startfältet i ett antal subgrupper där spelarna möts inbördes. I den fjärde ronden öppnas lottningen upp så att alla kan möta alla.

I de inledande tre ronderna har Daniel gått fram som en furie och står på maximala tre poäng efter segrar mot två motståndare med 17- 1800. Det leder fram till en plats vid sjätte bordet i rond 4 och där väntar kinesiska stormästarinnan Zhao Xie, rankad 2500. Enligt säker källa (Granis) innebär detta att partiet kommer att livesändas i morgon med början kl. 13.00. Japp – från Durban till Kuala Lumpur, från Moskva till Vancouver kommer man att pejla den Björkdahlska strategin! Zhao Xue må ha en miljard kineser i ryggen, men bakom Daniel står fyra hundra manhemiter som en man!

Johan har inlett tävlingen med 1 av 3 och ställs i morgon mot tufft motstånd, om än av inte fullt samma kaliber.

Folkschackfestivalen slutförs med nionde ronden på fredag och det går att följa skeendet på hemsidan. Livesändningen följer du här.