Victor Nithander nära IM-inteckning i Danmark

Den danska storturneringen Politiken Cup färdigspelades på söndagen med inte minst två manhemiter i startfältet. Victor Nithander startade på ett storslaget vis genom vinst respektive remi mot de båda stormästarna Jonny Hector och Kjetil A. Lie. Litet för tufft motstånd blev det i mötena med Evgenij Agrest och Peter Heine Nielsen (rankad 80 i världen), men Victor låg bra till och vinst i nionde ronden mot Hjörvar Steinn Grétarsson hade säkrat den första IM-inteckningen.

Nu blev det inte så: efter att ha spelat upp en bra ställning tappade Victor tråden och förlorade. Nu är han inte precis den förste som fått en släng av titelfrossa och det går fler tåg. Undertecknad gjorde f.ö. själv ett nedslag på spelplatsen Helsingör i samband med ett möte och hade förmånen att hamna vid samma middagsbord som avgående presidenten i Nordiska Schackförbundet, Lilja Grétarsdóttir. Island var bra på gång på 1980-talet då man fick fram flera starka stormästare i tät följd. Efter det har det gått trögare och hon fick frågan om det finns några löften på gång; svaret var att det finns en 14-åring som gjort mycket snabba framsteg och som man tror på… just denne Hjörvar Steinn Grétarsson.

Med i tävlingen var också Peter Vas, som visat upp stor aktivitet under sommaren. Hittills har dock de riktiga storresultaten uteblivit och efter att ha förlorat mot ett par lägre rankade motståndare tvingades Peter vända hem med färre ratingpoäng. Han utlovar dock ökad träningssatsning!
Tävlingen samlade aderton stormästare och gällde samtidigt som nordiskt mästerskap, vilket vanns av Emanuel Berg, som var en av fem åttapoängare. Resultat, Politiken Cup: 52-80. Victor Nithander 6 (av 10), 81-120. Peter Vas 5½ (277 delt.).

Mer information om turneringen, inte minst partier för genomspelning, hittar du på tävlingens hemsida.