Manhms stora pris – vad är det??

Många manhemiter som varit nere på klubben under senare tid har stannat upp vid en omfattande ställningslista med för många obegripliga poängtal. Inte mindre än 217 manhemiter figurerar i denna tabell över "Manhems stora pris". Men vad är detta?

I början av 1990-talet fanns något som hette Manhem Grand Prix. Tävlingen ordnades under fyra säsonger och utgjorde en sammanställning av alla klubbens aktiviteter, stora som små, individuellt som lag, långpartier som blixt… Via ett ganska avancerat system med poäng för deltagande, ledarinsatser, placeringar, tagna poäng och vunnen/förlorad rating fick man fram en aktivitetspoäng som utgjorde en sammansmältning av schacklig framgång och aktivitet, där den senare var den viktigaste.

Sista säsongen som tävlingen ordnades var 1993/94. Det omfattande beräkningsarbetet gjorde att GP-tävlingen kollapsade under sin egen tyngd och en stor del av beräkningarna gjordes vid säsongens slut.

Icke desto mindre är idén god och nu håller den på att stiga som fågel Fenix ur askan under namnet "Manhems stora pris". Det är den icke okände Claes R. Nilsheden som håller i projektet och förhoppningen är att modern Excel-teknik skall underlätta beräkningarna. Hittills håller det hela streck och en aktuell ställningslista (så när som på senaste allsvenska ronden) sitter alltså uppe på anslagstavlan. Det hela görs på försök i år och om det faller ut kommer det hela att köras "skarpt" nästa säsong. Den nyfikne kan se det synnerligen eleganta vandringspriset, en träkung förfärdigad av den framlidne Majorna-medlemmen Calle Wiman, i ett av prisskåpen inne på klubbkontoret. Den riktigt, riktigt nyfikne kan också se poängreglerna på anslagstavlan ihop med ställningslistan.

Hur som helst, så här ser det ut i toppen när vi är ungefär halvvägs genom säsongen:

Johannes Aira 332,8
Zdenko Naglic 295,1
Johan Hansson 275,3
Sören Svensson 236,6
Kristian Aaltonen 228,2
Victor Nithander 225,6
Rutger Almquist 223,9
Vojislav Djordjic 223,5
Said Outgajjouft 209,9
Andreas Ahlberg 198,7

Vill du se ditt eget namn högt upp på listan? Det är enkelt – delta i vårens verksamhet!