Manhem vann derbyt efter dramatisk scenförändring

Uppdaterad 18.11

Dagens elitseriederby i Schackcentrum var den sista möjligheten för säsongen att följa Manhems och för den delen också Kamraternas lag på hemmaplan. Även om segersiffrorna blev klara för de våra var vinsten allt annat än självskriven.

Lars-Åke kom tidigt snett mot Bengt Svensson, som kunde ge Kamraterna ledningen efter dryga tre timmars spel. Då var Lars-Åkes tid redan slut.

Ove såg ut att vara pressad efter tjugotalet drag, då många av Tom Borvanders pjäser pekade mot hans kung. Ove försvarade sig dock väl, lyckades aktivera sina pjäser och till slut – i egen tidsnöd – utnyttja kamratenspelarens svaga första rad. Den vita kungen fick ge sig ut på brädet och efter fyrtio drag hissades vit flagg.

Anders Wengholm kunde etablera ett visst positionellt tryck mot Joel. Spelet avvecklades till ett slutspel med torn och springare på var sida, där kanske Joel kunde hållit remi men där tidsnöden i stället medförde ett tapp på två bönder, snar förlust och kamratenledning 2-1.

Övriga fem partier fortsatte efter tidskontrollen och stalltipsen bland publiken var seger för Kamraterna med 4½-3½, möjligen halvan mer. Men händelseutvecklingen skulle ställa de tipsen på skam.

Rauan hade länge jobbat med merbonde i ett slutspel torn och springare mot torn och löpare. Det såg inte så lätt ut att avancera med fribonden, men Rauan gillrade en listig fälla som motståndaren Matti Svenn föll i. Han kunde ha kämpat vidare med två minusbönder men förlorade i stället pjäs och gav upp.

Philip var pressad nästan hela partiet av Olle Häggström, som tidigt fick in en urstark springare på d4 i en engelsk uppställning. Motparten, en svag vitlöpare, gjorde ingen människa glad. Philip försökte få i gång aktivt spel på flanken, men ännu efter fyratimmarskontrollen såg Häggström ut att ha ställningen i ett fast grepp. Så uppemot femtiodragsstrecket slök kamratenspelaren en svag vit bonde och tillät Philip att kontra med ett kvalitetsoffer som gav utmärkta angreppschanser. Ganska snart måste Häggström sträcka vapen. En verklig scenförändring!

Victor spelade mot Gösta Svenn och kom väl ut ur spelöppningen. Svenn offrade en bonde med svåröverskådliga förvecklingar som följd. I tidsnödsröran fanns vid något tillfälle en vinnande fortsättning för Victor, men i stället avvecklades nästan allt till ett slutspel med löpare, a och h mot löpare och a. De flesta, däribland undertecknad, tog för givet att detta skulle vara remi men Svenn överraskade med att förbruka mycket tid. Trots detta kunde Victor gradvis vinna terräng och uppnå en ställning där kamratenspelaren var tvungen att ge löpare för den h-bonden utan att ha möjlighet att hinna in i hörnet framför den andra bonden. 4-2 till Manhem! Eftersnacket visade att slutspelet i själva verket var mycket besvärligt för Svenn.

Johan lyckades tidigt beröva Lars Madebrink rockadrätten, men spelet mynnade ut i ett ganska jämnt mittspel med symmetrisk bondeställning. Kampen fortsatte sex timmar ut i ett slutspel med dam och springare för Johan mot dam och löpare. Vår man hade en viss fördel, men det som fällde avgörandet var att Madebrinks tid gick ut.

Ensam kvar var Karl Johan, som inledde med att komma något bättre i en isolaniställning. I tidsnöden avvecklades materialet till ett tornslutspel, där Jesper Hamark lyckades kapa åt sig en bonde. Genom aktivt motspel från Kalle behölls dock balansen och när matchförlusten var ett faktum bjöd Hamark remi.

SK Kamraterna

SS Manhem

Resultat

Bengt Svensson 2463 Lars-Åke Schneider 2356 1 – 0
Gösta Svenn 2385 Victor Nithander 2375 0 – 1
Olle Häggström 2263 Philip Landgren 2336 0 – 1
Anders Wengholm 2261 Joel Åkesson 2369 1 – 0
Matti Svenn 2290 Rauan Sagit 2328 0 – 1
Tom Borvander 2238 Ove Kinnmark 2280 0 – 1
Jesper Hamark 2304 Karl Johan Moberg 2308 remis
Lars Madebrink 2220 Johan Hultin 2296 0 – 1
  2303
  2331
2½-5½

I och med detta är åtta av Elitseriens elva omgångar avverkade. Nedflyttningsspöket är för Manhems del slutligt förpassat till sagornas värld efter en strålande insats så långt. De tre återstående matcherna spelas i Linköping den 17-19 mars och då står i tur och ordning Wasa, Lunds ASK och Eksjö-Anebyalliansen på programmet. Inget av dessa lag ter sig omöjligt men å andra sidan finns ingen given seger heller.

Den fullständiga serietabellen läggs sannolikt ut på Sveriges Schackförbunds hemsida under kvällen.