Sören Svensson Minnesord

Sören Svensson (1948-2024)
Schacksällskapet Manhems mångårige medlem Sören Svensson lämnade oss den 11 februari vid en ålder av 75 år; efter ca. ett års sjukdom. Dödsannons kom i GP 25/2. Begravning skedde 14/3 i Kikås kapell.

Ca. 80(!) personer kom till begravningen, varav ca. ett dussin schackspelare, inkl. Sveriges schackförbunds ordförande Håkan Jalling.

 

Sören har genom åren haft allehanda ansvarsposter i klubben. Ända till ca. ett halvår innan sin frånfälle var Sören revisor, lagledare och en av tävlingsarrangörerna för både Manhems schackvecka och Kvibergspelen schack grandprix. Vidare var Sören nationell domare och alltid beredd att ställa upp i allmänhet. Det behövs knappt nämnas hur viktigt och bra det är för en ideell förening att ha en aktiv, multikompetent person som dessutom kunde vara väldigt flitig. Sören var också verksam inom orientering samt medlem i Göteborgs schackveteraner. Han höll igång rejält även på äldre dagar.

Det är en mycket mångårigt verksam medlem som lämnat oss. Sören blev medlem redan 1969 och har utöver det varit med i Manhems stödförening krokodilerna länge. Han hade lärt sig schack av sin mor, fick fart på intresset under värnplikten och blev mycket starkt biten. Passionen för spelet fanns verkligen där; manifesterat i att Sören var aktiv som spelare i mängder av olika sammanhang. Sören var väldigt frekvent med i klubbtävlingar och då ofta i högsta gruppen. År 2006 gick Sören och vann hela klubbmästerskapet (se bild på Sören med KM skölden ovan). Förutom klubbtävlingar var Sören oftast med på SM, ofta med på internationella veteranturneringar (där han även tidvis var lagledare) och på senare år näringslivet möter förorten. Ihop med lagkamrat vann han Göteborgstävlingen 2022.

Gärningen Sören gjort när det gäller Manhems schackvecka och Kvibergspelen är enorm. Det är inte säkert att Kvibergspelen, vår absolut största tävling, ens hade blivit av utan Sören. I arrangörsgruppen för Manhems schackvecka, anordnad årligen, var han också väldigt viktig och drivande. Det var alltid han som förhandlade om lokal, sponsringsavtal och liknande. Överlag väldigt framgångsrikt och med ett öga för att finna fina ställen att spela schack. Det finns några, men överlag rätt få, i Sverige som dragit in så mycket sponsring i olika former till schacket som Sören.

Kanske inte helt känt för alla är att Sören var en av de som var med i återstarten av Manhems ungdomsverksamhet på 1970-talet. En verksamhet som hållits igång till våra dagar och varit otroligt viktig för klubben. Han har hjälpt många schackspelare bli bättre och man kan även räkna med att han stått för trygg fostran när det gäller beteende, inställning och liknande. Förutom möjligen den gången Sören slog vad en summa pengar med två klart yngre manhemiter om ett tekniskt slutspel gick att vinna och sedan förlorade(!) vadet. Schack var svårare förr i tiden utan lika mycket lättillgängligt material, schackdatorer och tablebases. Sören drevs på något sätt av passion mer än någon sorts vilja att lära varje aspekt av schacket och hypermetodiskt försöka eliminera brister i spelet. Det var väldigt sunt och var en av anledningarna till att Sören alltid var en av de roligaste schackspelarna att spela mot och umgås med.

Vila i frid.