Göteborg Open rond 6

På lördagseftermiddagen spelades rond 6 i Göteborg Open. Det var åter dags för ett ukrainskt toppmöte på bord ett då Gritsak tog sig an Vyphkaniuk. Snabbt enades spelarna om remi och det såg inte ut som att det gjordes några direkta försök. Imorgon tar sig Golubka an Vyphkaniuk i turneringens tredje och sista Ukrainska batalj. Vinner Golubka med vit och halv poäng upp redan inför rondstarten skulle ge ett mycket bra läge inför slutronden. Baldur Teodor Petersson vann och närmade sig toppen. Han är bäste svensk efter rond 6.

Det är ibland svårt med schack och ofta väldigt svårt att med lite tid skall spela vidare eller ta ut remi. I det hårt utkämpade partiet Nilsson – Kardell från rond 6 förlöpte det hela så att svart efter 38…Da6+ hade följande ställning:

Det är egentligen ganska lika, men fortfarande lite svårspelat. Så fort någon sida försöker aktivera sin dam eller sitt torn är det väldigt hög risk att det blir någon form av kontring. Svart är dock den som för närvarande schackar och det kan förrädiskt nog sätta viss press i och med att man även när schackarna tar slut liksom kan känna en typ av press att fortsätta försöka behålla initiativet.

Det som hände från diagramställningen var att svart började ta ut ett gäng schackar på följande vis 39.Kc3 Da5+ 40.Kd3 Db5+ 41.Kc3 Da5+ 42.Kd3 Da6+ 43.Kc3 Noterbart är att hade svart inte valt att schacka från b5 istället för a6 en gång hade vit kunnat kräva remi på trefaldig ställningsupprepning här. Svarts lilla manöver för att undvika just det ger dock en indikation på att svart var ute efter mer; men hur i så fall? Fortsatt schackande med 43…Da5+ är också en trefaldig ställningsupprepning och gissningsvis fanns det med i tankarna hos båda spelarna ifall det var det bästa eller inte?

Det man gör om man ser upprepningen som det bästa är i alla fall att man inte utför draget utan endast skriver ner det (43…Da5+) i protokollet, stannar klockan och säger något i stil med “jag avser spela 43…Da5+ med trefaldig ställningsupprepning. Partiet bör med detta vara slut. Håller du med?”. Gör man istället draget och sedan påpekar ställningsupprepningen kan motståndaren välja att se det som att själva konstaterandet att det är trefaldig ställningsupprepning kom på hans/hennes tur och att det därför inte är giltigt (måste ske under egen tur). I värsta fall kan sedan motståndaren använda sitt drag till att gå ur upprepningen (hade förvisso inte gått här) och då har man lite missat sin chans till att ta ut remin. Detta utspelas förvånansvärt ofta och det är, enligt personligt tycke, lika oförklarligt varje gång – därav utläggningen. I partiet följde ett lite mer riskabelt drag och sedermera en bortsättning i den grova tidsnöden:

43…Te2!? 44.Txf7+ Kb6 45.Df4 Txa2?? (45…Da5+ och det finns fortfarande inga sätt att undvika den eviga schacken) 46.Db8+ Ka5 47.Db4++ med matt. Snopet.

I Lilla Göteborg Open släppte ledande Viggo Lindskog (mot kameran) sin första remi. Tim Westlund stod för motståndet. Inför rond 7 leder dock Viggo fortfarande med en hel poäng.