Göteborg Open rond 1-4

Under fredagen den 17/8 spelades de fyra snabbschacksronderna i Göteborg Open och Lilla Göteborg Open. Det kan ju ofta smyga sig in en och annan skräll i resultatlistan när det gäller denna spelform. De fyra spelarna som varit med i Schackveckans mästarturneringar, tillika de högst rankade: Golubka, Gritsak, Vypkhaniuk och Rydström klarade sig dock lindrigt undan.

Golubka vann ett tidigt toppmöte mot Rydström i rond fyra, men förutom detta klarade sig dessa fyra utan poängförlust. Just Golubka är en kreativ spelare och inte minst i partiet mot Rydström framträdde detta i mittspelet. Utan att direkt vara tvingad lockade Golubka där i ett läge med en kvalitetsvinst i mittspelet, som Rydström utan mycket tid valde att jaga. Ställningen efter Golubkas 25…Te8-e5!?:

Nu följde 26.Sdf5 g6 27.Lxe5 (det lugnare 27.Se3 eller det väldigt aggressiva 27.h4!? är möjliga, men med sekunder kvar tar man ofta materialet) 27…dxe5 28.Se3 Sd6 och svart har ganska bra kompensation med merbonde och gott om sätt att förbättra sin ställning, medan det är svårare att se hur vit ska spela. Svart vann i drag 56.

I Lilla Göteborg Open var Viggo Lindskog suverän i snabbschacksdelen med 4/4. Detta räckte för odelad ledning inför rond 5.

Inkluderar också en bild på den ytterst fokuserade Tage Bengtsson (Majornas SS, E2001). Här tar han sig an Petro Golubka (E2478) på förstabordet (rond 2).