Schack-SM i Ronneby 29 juni-8 juli

  

Under den 29 juni-8 juli spelades årets SM-tävlingar på Ronneby Brunn i Blekinge. Knappt 20-talet manhemiter deltog i en eller flera av tävlingsklasserna, och det inte utan framgångar. Du som vill botanisera på egen hand finner samtliga resultat och tabeller från schackfesten i Ronneby här. Du som vill plocka russinen ur kakan läser vidare här:

Flest spelare med Manhemflagg återfanns i Minior-SM (födda år 2005-2007). Här höll Arvin Rasti för det favorittryck som man som högst rankad spelare i startfältet får bära. Arvin släppte blott två remier på de nio omgångarna och vann SM-guld efter en dramatisk slutomgång. Med något bättre kvalitetspoäng besegrades Fagerviks talangfulle Adrian Söderström, hela två år kort i klassen. Från Manhem deltog med framgång även Gustav Lindholm (8:a), Alexander Ström-Engdahl (10:a) och Marcus Lindholm (26:a)

Bästa familj blev utan tvekan familjen Storme genom de tre bröderna Isak, Joel och Theo. 17-årige Isak satt länge i förarsätet i Junior-SM, där vinnaren föräras en plats i självaste Sverigemästarklassen nästa år. Isak fick dock nöja sig med silver – naturligtvis även det en stor framgång – sedan Lunds Kaan Kücüksari kört förbi i slutomgångarna. För Isaks båda bröder, 14-årige Joel och 10-årige Theo, blev det plats 12 och 9 i Kadett- respektive Knatte-SM.

  

Ovan: Arvin Rasti (med Juan Bellon Lopez), Marcus och Gustav Lindholm samt Alexander Ström-Engdahl. Nedan: Isak Storme och Sven Degerfeldt. Bilder av Lars OA Hedlund – och fler av hans bilder från SM finner du här.

 

Medan ungdomarna bärgade guld och silver blev det brons för veteranerna genom Sven Degerfeldt. Sven – inte rankad bland de 15 bästa i startfältet – visade direkt med en remi mot den blivande segraren, tillika storfavoriten GM Juan Bellon Lopez, att han skulle bli farlig. Till sist blev det sex poäng på nio ronder och tredje plats i Veteran-SM 65+, ett resultat med mersmak – andraplatsen var blott en halv kvalitetspoäng bort. I samma klass blev Sören Svensson nionde man – och samma placering blev det för Mats Eriksson i Veteran-SM 50+.

Blixtrade till gjorde det om 12-årige Alexander Ström Engdahl i Blixt-SM, så till den milda grad att han med sju poäng av elva möjliga slutade på plats 29. det ska jämföras  med att han vid tävlingens början inte var rankad bland de hundra bästa deltagarna. Harald Berggren Torell gjorde ett gästspel vid SM under blixt-kvällen och slutade på plats 43.

Samtliga resultat och tabeller från schackfesten i Ronneby finner du här. Inbjudan och allt som är värt att veta om tävlingarna och spelorten finner du här, liksom de dagliga livssändningarna här och kommentatorssnacket här. För dig som är sugen på nästa års SM är det bara att förbereda sig på Eskilstuna och Stiga Sports Arena den 5-14 juli 2019.