Knatte-DM: fyra distriktsmästare av fem möjliga från Manhem!

Förrförra lördagen avslutades Göteborgs tävlingssäsong för låg-och mellanstadiebarn. Det skedde genom avhållandet av säsongens Knatte-DM, d.v.s. göteborgsmästerskapet för barn födda 2003 och senare. De åtta främsta i  varje spelklass i den gångna säsongens rallytävlingar fyllde åttamannafält, där alla mötte varandra i A-finaler. De deltagare som inte lyckats kvala in  till A-finalerna fick spela i en öppen tävling för respektive stadium.

Den äldsta spelklassen rymde sjätteklassarna, i år födda 2003. Endast en manhemit återfanns bland de åtta utvalda och det var Oscar Nabbing, en veteran i dessa sammanhang som gjort tydliga framsteg under det gångna året. Åt Valentin Åkerberg från Kålltorp var inget att göra men Oscar gick  in på en fin andraplats. Resultat: 2. Oscar Nabbing 4½ (av  7; 8 delt.).

I näst äldsta klassen, födda 2004, var Manhem företrätt av fjolårets Schack4an-nyvärvning Aria Ben Saeid. Aria har genom stort intresse och egna studier gjort framsteg som  överträffar de flesta deltagare i Schack4ans PR-tävling. I Knatte-DM radade Aria upp den ena vinsten efter den andra för att gå i mål med blott ett avslutande remitapp och en klar seger.  Resultat: 1. Aria Ben Saeid 6½ (av 7; 8 delt.).

Årgången 2005 har ofta  låtit tala om sig i  olika tävlingssammanhang, t.ex. när Arvin Rasti vann knatteklassen vid fjolårets SM i Sunne eller när Gustav Lindholm tog hem Skol-SM i Västerås i höstas. Det blev också dessa båda som utkämpade ett rasande envig om göteborgsmästerskap med båda på inledande sex vinster innan de möttes i sista rondens finaluppgörelse. Finalpartiet blev en gastkramande historia, där Gustav lyckades fånga en pjäs för Arvin. Denne gav dock inte tappt och när partiet gick in i ömsesidig tidsnöd var ställningen fortfarande svårspelad. Arvin visade upp mycket god taktisk färdighet i den sista tidsnöden när han med ett par dubbelhot kunde vända på steken materiellt och vinna.

Resultat: 1. Arvin Rasti 7 (av 7), 2. Gustav Lindholm 6,  5. William Olsson 3½, 7. Emil Ström 1½ (8 delt.).

Klassen 2006 är den som av något skäl samlat det minsta antalet starter under säsongen och Knatte-DM skulle inte utgöra något undantag. Klassen kom att avgöras i en fyramannagrupp där spelarna möttes dubbelrondigt. Under säsongen har kampen i huvudsak stått mellan hindåsaren Elias Wennerlund och vår egen Alexander Ström-Engdahl. Finalen kom förstås att rymma två möten dem emellan och när Alexander vann det första var tendensen klar. Det andra inbördes slöt remi och därmed var Manhems tredje DM-tecken klart! Resultat: 1. Arvin Rasti 5½ (av  6), 3. Max Larsson 2 (4 delt.).

Också i den yngsta klassen, upp till andra klass (2007-) avgjordes segern i ett sistarondsparti, mellan Marcus  Lindholm (lillebror till Gustav, 2005) och noleredskan  Isabelle Sassenberg. Båda stod på sex raka innan Marcus vann under sjunde rondens final. Resultat: 1. Marcus Lindholm 7 (av 7), 3. Ville Gustafsson 5 (8 delt.).

Tabellerna hittar du här.