Juniorallsvenskan Rond 5: Småjobbig förlust mot Rockaden I

Den avslutande matchen i årets Juniorallsvenska spelades under lördagskvällen. Efter förmiddagens förlust mot Limhamn var det i praktiken mycket sannolikt att Limhamn skulle ta guldet. Manhems match mot Rockaden fick därför en placeringsmatch-känsla. Det var andraplatsen som skulle säkras och skulle Manhem ta denna kan man säga att det skulle vara ett relativt stort kliv uppåt jämfört med tidigare år. Olyckligtvis ville det sig inte i matchen och Manhem förlorade med 1½-2½. Resultat:

Juniorallsvenskan rond 5

Jessica fick spela vit på bord ett. Mot sig fick hon en öppning där svart inte på allvar utmanar vit om centrum på många drag. Jessica fick således en terrängfördel, men hade svårt att få ut något från denna. Svart åt sig in i partiet och kom efter ett par timmars spel in i en marginellt bättre, men ganska symmetrisk ställning. Jessica som försökte hitta planer för att neutralisera svarts ställningsfördelar brände en hel del tid. När tidsnöden var ett faktum tillät hon dambyte, med springarslutspel som följd. Tyvärr visade det sig inte så lätt att hålla detta; speciellt med lite tid. Jessica tappade bonde och fick ge upp partiet.

Gabriel mötte sin motståndare i en variant han verkade känna till ganska bra. När öppningsfasen började lida mot sitt slut spelade motståndaren ett par hårda drag. Gabriel var dock orädd, bemötte aggressionen med vettiga drag och fick upp en fördelaktig ställning. Denna fördes sedan till vinst och Gabriel kunde i och med detta skriva upp ännu en snabb seger i resultatlistan. Gabriel tog 4½ av 5 under turneringens gång vilket är mycket bra.

Louise mötte en ung motståndare som vit. Ställningen blev av det halvlåsta slaget och skulle bli mer och mer låst. Louise fick i mittspelet en liten terrängfördel, men motståndaren såg aldrig ut att ha några större problem med att hitta ok placeringar för sina pjäser trots detta. Allteftersom spelet pågick byggde svart för spel på damflygeln, något som vit tyvärr inte lyckades kontra effektivt när det väl kom igång. Rockadenspelaren vann således partiet.

Isak mötte en annan ung Stockholmare. Partiet fortgick utan synliga problem för Isak och ställningen förflackades mer och mer. När en ställning med torn och springare plus två bönder mot samma material för motståndaren skulle uppkomma uppmanades Isak att bjuda remi. Remianbudet togs förvånansvärt nog trots att Manhem i det läget ledde matchen efter Gabriels snabba vinst. Isak gjorde även han bra ifrån sig i tävlingen med 4 av 5 möjliga poäng.

Slutställning Division 1:

Juniorallsvenskan slutställning

I division 2 slutade Manhem II på en tionde plats (20 lag). Västerås SK och Stockholms SS blev etta och tvåa i den divisionen och kommer att få möta Manhem I nästa år.