Kos: ett äventyr med VM-status …

Vi var fyra hugade och spelsugna ”killar” från SS Manhem som åkte ner till den grekiska arkipelagen för att spela schack på internationell nivå. VM i schack för amatörer anordnades på Kos den 9-18 maj. Tävlingen anordnat av organisationen ACO, se resultaten via denna länk: http://amateurchess.com/aco-world-amateur-chess-championship-kos-2015/

Över 260 personer var anmälda, men det blev några färre totalt vid borden. Anläggningen vi höll till på och spelade VM ronderna i var Helona. Vår sena anmälan gjorde att vi fick bo på Lakitira – ett systerhotell strax bredvid – med vågorna skvalpande 100 meter från hotellrummet.

Rutger Almqvist och Johan Granholm spelade i grupp D med rating från 1601-1800. Claes Brauer och Sam Friberg fick ett lägre hack på ratinglistan dvs från 1401-1600 på ratingskalan och hamnade i grupp E. Vilket speglade våra Elo-tal …

Alla hade vi olika förväntningar, men någon av oss siktade högt. Ett par veckor innan resan ordnade vi gemensamma schackövningar med öppningen d4. Och några av oss blev riktigt duktiga på denna öppning både som vit och svart. Trygghet i spelet är viktigt.

Under tävlingen försvarade ”de fyras gäng” de blå Manhem färger väl och med smak av gult som tillhörde Sverige. Johan startade i ett våldsamt tempo och hade efter 3 omgångar 2,5 points. Mötte hela tiden högre ratade spelare på 1700 och uppåt. Sedan kom en svacka, men med en stark återhämtning i slutronderna. Rutger var lite mer långsam i starten och kom igång först efter tre omgångar. Spelade stabilt resten av turneringen. Claes spelade bra, men slarvade med slutspelet då han stod i bra lägen. Tappade onödiga poäng från start. Men kom starkt på slutet. Utan dessa missar i början hade han ”krönt” gruppen högt upp. För Sam blev starten tuff, men utjämnades och remi på remi uppstod. Dock blev avslutningen bättre avrundad med tre segrare.

Det deltog personer från länder som Argentina och även Australien. De hade minst 30 timmars resväg. Äldste deltagare var en man på 85 år och yngste en tjej på 7 år. Det fanns en del kvinnor som ställde upp i spelet. Själv mötte jag (Sam) en kvinna från Polen som varit amatörmästare några år tidigare.

Ett bra arrangemang med väldigt god organisation och enkelhet. Inga protokoll lämnades in utan vi litade på varandra. Effektiva personer som hade goda datakunskaper. Turneringen har varit i 4 år och även nästa år 2016 kommer ACO att hålla VM för schackamatörer på Kos och i samma anläggningar. Anmäl dig gärna … det blir en upplevelse.

IMG_8292

IMG_8295

IMG_8301

IMG_8356

IMG_8386

IMG_8390

IMG_8399