Juniorallsvenskan 2014

Helgen 28/11-30/11 spelades Juniorallsvenskan i Göteborg. Detta med Manhem som arrangör. Själva arrangörskapet av en sådan relativt prestigefull tävling är så klart ett sätt för klubben att visa att den kan ha ett arrangemang av hög klass, men självklart finns också gynnsamma sportsliga och ekonomiska konsekvenser. Det absolut bästa med att ha tävlingen i Göteborg får sägas vara att Manhem kunde ställa upp fyra lag totalt. Ett lag i div I och tre lag i div II.

Vad gäller lagen i div II var det mycket nära (en halv partipoäng) att Manhem II lyckades belägga andraplatsen, som skulle inneburit uppflyttning. Spelet var också stundtals riktigt bra, men olyckligtvis blev det en kollektiv kollaps i sista ronden mot Rockaden II. Detta innebar att istället för en uppflyttning för Manhem II var det övermännen från Rockaden Sthlm II och Linköpings SS (som dock Manhem II besegrat övertygande under tävlingen) som kom etta respektive tvåa. Vad gäller insatserna sammantaget över de tre Manhemlagen var det dock många som spelade över förväntan och kan glädjas över ny erfarenhet och en del rankingplus.

I högsta divisionen hade klubbens förstalag som uppgift att framförallt placera sig på plats 4 eller högre för att undvika nedflyttning och helst komma bättre än förra årets fjärdeplats. Laget hade sedan förra året tappat en spelare till åldersstrecket (21) i form av mig själv. Istället ställde jag upp som lagledare, då jag kände laget bra. En god förstärkning hade dock kommit till klubben i form av Josef Håkansson (tidigare Falköpings SK), vilket i praktiken gjorde att lagets medelrating höll sig i paritet jämfört med året innan. Vad gäller konkurrensen var det främst förra årets Svenska juniormästare SK Rockaden Sthlm (medel 2156 när vi mötte dem) och kanske ännu mer Limhamns SK (medel 2295) som såg vassast ut och det var också dessa två lag som kämpade om segern. För Manhems del blev det istället en hård kamp om 3-4 plats. Tävlingen började motigt, delvis eftersom att vi mötte de på pappret svåraste lagen först, men till slut lyckades laget efter en storseger mot Västerås i sista ronden bärga en tredjeplats. Här under följer matcherna och slutresultatet:

Division I: 3. SS Manhem 4/9 (/6 lag); division II: 3. SS Manhem 2  9/14½, 12. SS Manhem 3  5/11½, 16. SS Manhem 4  3/11 (17 lag).