Manhems IM-turnering 8: Fries Nielsen klar segrare

Näst sista ronden av IM-turneringen i Manhems schackvecka fortsatte på torsdagen. Jens Ove Fries Nielsen har varit ostoppbar och har redan vunnit turneringen en rond före slutet. Detta sedan konkurrenten till segen Lars Karlsson förlorat sitt parti medan Jens Ove vann mot Harald Berggren Torell efter ett kraftfullt angrepp på kungsflygel. Jens Ove ståtar nu med imponerande 7½ poäng av 8 möjliga!

 

Jonas Bengtsson    ½ – ½  FM Jürgen Brustkern
Mikael Arnelind    ½ – ½  FM Joel Åkesson
IM Jens Ove Fries Nielsen    1 – 0   Harald Berggren Torel
FM Martin Brüdigam    1 – 0 IM Vladimir Poley
GM Lars Karlsson    0 – 1 FM Philip Lindgren

 

Jens Ove Fries Nielsen och Harald Berggren Torell spelade en variant av moderna försvaret. Jens Ove gav klara angreppssignaler genom att spela fram bonde g2 två steg mot Haralds rockerade kung. Harald svarade med h5 som försvagade svarts ställning och som några drag senare blev ett offerobjekt för vits löpare, som efter bondeslag ersattes med vits dam.Vitspelaren fick snabbt till ett kraftigt angrepp som resulterade i pjäsförlust för svart efter 20 drag och fallseger för Jens Ove.

Lars Karlsson öppnade med 1.Sf3 och Philip svarade i andra draget med Lg4 för att på draget därefter slå på f3 och ge Karlsson en dubbelbonde. I ett senare läge offrade Philip d-bonden så att Karlssons bönder bildade en kvadrat placerade  på d2,d4 f2 och f4. Vits bondeformation gav Philip bra spel för sina hästar. Lars offrar tillbaka en bonde och ytterligare en för att få igång sin löpare, men Philip parerar alla hot och vinner partiet.

Som en raritet på schackhimlen dök Réti upp i partiet Martin Brüdigam – Vladimir Poley. Båda spelarna placerade sina pjäser centralt med angrepp mot respektive försvar av svarts isolanibonde på e5. Efter en förhastad bondeframstöt av Vladimir på damflygeln vann Martin en bonde. Detta i kombination med stark springare mot svag löpare var ett övertag som tvingade Vladimir att sträcka fram kardan efter 51 drag.

Rubinsteinvarianten i Nimzoindiskt såg dagens ljus i partiet Mikael Arnelind mot Joel Åkesson med jämnt spel. Svart fick spel på en öppen e-linje men balansens rubbades aldrig. Ett korrekt remiparti.

Även partiet Jonas Bengtsson mot Jürgen Brustkern i en kungsindier blev ett kort remiparti i 20 drag. Här tycker dock datorn att Jonas stod klart bättre, men Jonas var säkert nöjd med remi efter ett hårt parti på förmiddagen mot Lars Karlsson.

Ställningen efter sex ronder:

1 : IM Jens Ove Fries Nielsen 7½ p

2: GM Lars Karlsson 5½ p

3: FM Martin  Brüdigam 5 p

4: FM Philip Lindgren 4½ p

5: FM Joel Åkesson  4p

6:FM Jürgen Brustkern 3½ p

7: Mikael Arnelind,  Harald Berggren Torell 3 p

8-9: IM Vladimir  Poley 2½ p

10: Jonas Bengtsson1½ p

Partierna från rond 6 hittar du här.

Tabell finner du på Chess Results.