Manhems IM-turnering 4: GM Karlsson och IM Fries Nielsen ångar på i täten

Manhems schackvecka fortsatte på måndagen med dubbelrond, men spelarna kämpade tappert och totalt  noterades endast tre remier under dagen. GM Lars Karlsson och IM Jens Ove Fries Nielsen är hittills utan poängförlust och möts i nästa rond!

 

FM Jürgen Brustkern   ½ -½   Harald Berggren Torell
Mikael Arnelind   0 – 1 IM Jens Ove Fries Nielsen
FM Philip Lindgren   ½ – ½ IM Vladimir Poley
Jonas Bengtsson   0 – 1 FM Martin Brüdigam
GM Lars Karlsson   1 – 0 FM Joel Åkesson

 

Partiet Jürgen Brustkern mot Harald Berggren Torell var först färdigspelat av partierna i rond 4. Trots vits aggresiva spelöppning – fyrbondevarianten i Kungsindiskt lämnade partiet aldrig remisfären utan efter tidigt dambyte, byteav lätta pjäser och torn enades man om remi efter 21 drag.

I partiet Arnelind – Fries Nielsen ställde Jens Ove som svart upp pjäserna i någon form av treraderssystem med löparna fianchetterade och pållarna på d7 och e7. I mittspelet tillskansade sig Jens Ove en liten men för Mikael besvärande fördel som hamnade i svår tidsnöd. När tidskontrollen närmade sig kände Arnelind sig nödgad att offra en löpare för två bönder, men partiet var inte lättvunnit för den sakens skull utan Jens Ove fick kämpa ytterligare ett tjugotal drag innan segern bärgades.

Jonas Bengtsson och Martin Brüdigam använde sig av en ofta spelad variant av slavisk öppning med jämnt spel som följd. Brüdigam lyckades dubblera sina torn på d-linjen med ett visst tryck och efter ett snyggt kvalitetsoffer blev Jonas försvarslös på de vita fälten runt sin monark och gav därför upp partiet.

Engelskt öppning blev valet i partiet Lindgren – Poley. Ett parti som varade i 55 drag innan fredspipan tändes. Under partiet fanns gott om chanser för båda spelarna att gå fel men båda var på sin vakt med rättfärdigt resultat. Kämpaglöden måste beundras,

Lars Karlsson öppnade med Sf3 mot Joel Åkesson och en variant av slaviskt parti uppstod. Pjäserna byttes av i jämn takt och resulterade i torn och löpare för Joel och torn och springare för Lars samt lika antal bönder. Problemet för Joel var bara att ställningen var ett typfall av god springare mot dålig löpare, något som Lars mästerligt utnyttjade. Spela igenom partiet!

 

Ställningen efter fyra ronder:

1 : IM Jens Ove Fries Nielsen 4 p

2: GM Lars Karlsson 3 (1) p

3: FM Martin  Brüdigam 3 p

4: FM Philip Lindgren,   2 p

5-8:, IM Vladimir  Poley, Harald Berggren Torell, Joel Åkesson, FM Jürgen Brustkern 1½ p

9: Jonas Bengtsson ½ (1) p

10:  Mikael Arnelind ½ p

Partierna från rond 4 hittar du här.