Prisregn över Manhem i Schackåttan

En årlig schackfest i Manhems juniorkalender är den traditionella resan till Schackåttan, som i år spelades den 20 april. Den är öppen för 14-årsjuniorer i åttamannalag och ordnas av SK Bara Bönder och Södra Sandby SS. Förra året kunde vi för första gången på flera år vrida vandringspriset ur de titelförsvarande limhamnspågarnas grepp. Eftersom ingen av de våra hade blivit för gammal till i år hade vi goda förhoppningar om upprepad framgång och så blev också fallet. Vårt förstalag ledde från start till mål och marginalen blev betryggande.

Schackåttan är en välarrangerad tävling som bjuder på ett välfyllt prisbord. Förutom den segrarpokal de våra kunde medföra hem tog vi alltså en andra inteckning (av behövliga fem) i tävlingens vandringspris och sex av lagets spelare fick dessutom bordspris för sina poängplockningsinsatser.

Schackåttan har även specialpris för bästa andralag och det vanns av Manhem 2 före arrangörsklubbarnas tvåa. Det har ofta varit så att klubbens påläggskalvar debuterat i lägre lag för att längre fram göra fina insatser i förstalaget. Precis som i fjol slutade tävlingen med att vår tvåa fick möta klubbens förstalag och med en snällare lottning är det inte omöjligt att placeringen hade kunnat bli litet högre.

I år kunde vi också, för första gången sedan 2004, ställa ett tredjelag på benen. Efter en tuff start med två förluster med 0 – 8 fick laget ordning på poängplockningen och skördade en vinst och två oavgjorda matcher. Det blev t.o.m. så att laget kunde placera två av medtävlarlagen bakom sig i slutsammandraget. Priset för bästa tredjelag var visserligen ganska lättvunnet i och med att Manhem 3 var enda tredjelag, men spelarna gjorde en helgjuten insats och var absolut värda sitt pris; vårt manskap bestod av idel fjärdeklassare, vilket innebär att de tillhörde den årgång som i Manhem är den yngsta som blir uttagen. Det var en fin insats av våra ungdomar och förhoppningsvis både gav den lärdomar och födde den mersmak inför framtiden.

Schackåttans prisutdelning avslutas med att två (eller tre, beroende på lagets övriga priser) spelare i varje fall dras som vinnare av utlottningspriser. Detta bibehåller intresset i det längsta!

Resultat: 1. SS Manhem 49 (av 56), 2. Limhamns SK 40 , 3. Lunds ASK 36 (10), 4. Eslövs SK 36 (8), 5. Nolereds SK/IFK Hindås 31½, 6. Södra Sandby SS/SK Bara Bönder 1   29, 7. En passant 27½, 8. SS Manhem 2  23½, 9. Södra Sandby SS/SK Bara Bönder 2  20, 10. SS Manhem 3  16½, 11. Oxie SK 13½ (2), 12. Lunds ASK 2  13½ (1) (12 lag).

För Manhem 1 tog Leonardo Aira 5 (av 7), Ossian Jansson 6½, Love Troberg Eskola 7, Gabriel Winsnes 6, Carl Gustafsson Wold 6, Wilhelm Xi Liadal 6½, Simon Anderson 7 och Vilhelm Rosengren-Svensson 5 poäng. Alla våra spelare erövrade bordspris utom vid bord 1 och 8.

För Manhem 2 tog Gösta Larsson 2, Hannes Ryberg 3, Johanna Nabbing 2, Marcus Öjebrink 1, Marcus Ossowicki 3½, Keivan Mohsenvand 2, Julius Rennerman Högenberg 5 och Frey Blanquer 5 poäng.

För Manhem 3 tog Alexander Ahlbäck 2½, Gabriel Alftenius 2, Engla Hamrén 3 (+1), Mattias Bergquist 0 (+1), Noah Hjulström 2, Felicia Englund 2½, Ottilia Andersson 1, Meja Winsnes 1 och Gabriella Saldjoughi 2½ poäng.