Kvalet till Superettan: en strimma ljus i elitseriemörkret

Kvalet till Superettan: en strimma ljus i mörkret
Efter många om och men kunde Tvåan vinna division I Västra, en serie där Trean länge ledde för att stupa på mållinjen. En nyhet för i år var dock att detta inte innebar direktuppflyttning; tidigare har hela fyra lag flyttats ned från Superettan för att bereda plats för de fyra division I-vinnarna, men med tiden har uppfattningen spridits att en superettaserie där tre lag flyttas upp och fyra ned, och alltså nästan hela besättningen byts ut från ena året till det andra, skapar en ganska egendomlig serie. Årets ändring innebar alltså att två lag i stället för tre gick upp till Elitserien och att bara två lag flyttades ned för att ersättas av två division I-vinnare. De senare skulle bestämmas via parvisa kvalmatcher mellan dessa vinnare.

Kvalmatcherna bestämdes så att bästa div I-vinnaren ställdes mot den sämsta (sett till tagna poäng i serien) och näst bästa mot näst sämsta. Denna sistnämnda utgjordes av Manhem 2, som i kraft av förmodat sämre fick spela borta mot motståndarlaget Växjö. Denna match spelades samtidigt med helgens slutspel och de kvalificerade lagen hade alltså blott en vecka att förbereda sig inför drabbningen.

Trots detta kunde Tvåan ställa ett starkt manskap på benen i kamp mot moderna tiders bästa smålandslag. Icke desto mindre hade Växjö ett ganska klart ratingövertag i en match som livesändes på Växjös hemsida. Villkoren var att Manhem 2 inte bara fick spela på bortaplan, men också att vid oavgjort resultat Växjö skulle flyttas upp.

Växjö SK
  SS Manhem 2
  Resultat
Jacob Carstensen 2361 Harald Berggren Torell 2243 remis
Jakob Aabling-Thomsen 2350 Jonas Bengtsson 2130 remis
Rolf Lekander 2271 Said Outgajjouft 2155 0 – 1
Tom Rydström 2249 Johannes Aira 2182 0 – 1
Emil Lindahl 2160 Göran Andersson 2109 0 – 1
Mattis Olofsson-Dolk 2153 Joachim Bergré 2048 1 – 0
Tobias Gutzmann 2022 Dan Larsson 2075 0 – 1
Nedzad Neretljak 2106 Galina Stankevica 2091 1 – 0
  2209   2129
3 – 5

Siffrorna talar ändå sitt tydliga språk: Tvåan tog en halva mer än nödvändigt, och strängt taget fanns det grepp om åtminstone en halv poäng till i slutskedet av matchen.

Det blir alltså att klubben får två lag i Superettan nästa säsong. Tvåan har spelat i Superettan vid två tidigare tillfällen, men nästa säsong skiljer sig från de tidigare genom att endast två lag får respass mot tidigare hela fyra. Även om motståndet är hårt i serien är de våra inte helt utan chans till förnyat förtroende.

Varje gång två av klubbens lag, i varje fall bland de högre, hamnar i samma serie, brukar det uppstå spekulationer om vad som kommer att hända vid mer eller oftast mindre sannolika händelseutvecklingar. Detta kannstöperi kan typiskt handla om hur lagen skall komma att numreras om det med sämre nummer flyttas upp, och om vilka som i det (högst) hypotetiska fallet skall få spela. I det  här fallet räcker det att konstatera att klubben har två attraktiva platser för spel i Superettan, att vi skall göra vårt absolut bästa för att ta vara på dessa och att förhoppningsvis varje spelare i Manhems led besjälas av samma önskan.

Se serietabell och matchresultat på Sveriges Schackförbunds hemsida (Allsvenskan). Matchtabellen för helgens kval finns under ”Kval till Superettan”.