Elitjuniorturneringen Manhem Open spelades för trettioandra året!

I Allhelgonahelgen spelades för trettioandra året i följd klubbens elitjuniorturnering Manhem Open. Tävlingen är öppen för spelare över 1450 i rating som är upp till 15 år, i år alltså födda 1997 eller senare. En stor del av sverigeeliten bjuds in på förmånliga villkor och som regel är det dessa som gör upp i toppen. Årets tävling såg trogne MO-gästen (femte starten) Tom Rydström som ratingmässig dominant och det blev honom också förunnat att gå genom de sju ronderna utan minsta poängmässigt skrubbsår. Med sju raka blev hans avstånd till tvåan och trean inte mindre än två poäng.

Vi bjuder också in spelare från Sveriges grannländer, i år under visst ekonomiskt risktagande eftersom vi de två senaste åren inte har fått något stöd från landsförbundet. Göteborgs Schackförbund tog däremot sitt ansvar för det uppväxande släktet, för vilket vi tackar ödmjukt. I år såg vi två gäster från Danmark och en från Norge, som dock inte kunde hota slutsegraren, de heller.

Även om förutsättningarna är sämre nu när Vega 16 är uppsagd så har vi en fördel i och med möjligheten att hysa gäster i klubblokalen. Klubben är väl rustad i och med vårt förråd av skumgummimadrasser och tältsängar och Rutger Almquists förplägnad får ögonen att tåras på den mest härdade frukostgäst! Att området är vandrarhemstätt är heller ingen nackdel för den som vill ordna schackturnering.

I det hårda startfält som samlades till ett antal av tjugosex huvuden ingick även som sig bör fyra manhemiter, som på detta vis fick tillfälle att  härdas mot nationellt motstånd: dessa var våra påläggskalvar Leonardo Aira, Ossian Jansson, Olof Sanchez och nykomlingen från vårens Schack4an Love Troberg Eskola. De överpresterade alla i förhållande till sin rating och de tre förstnämnda tog också ratingpris i sin respektive grupp.

Resultat: 1. Tom Rydström, Växjö SK 7 (av 7), 2. Martin Grüter, Stockholms SS 5, 3. David Bit-Narva, SK Rockaden, Sthlm 5, 4. Joakim Mörling, Limhamns SK 4½, 5. Axel Berglind, SK Rockaden, Sthlm 4½, 6. Lisa Fredholm, Stockholms SS 4½, 7. Sam Yazdankhah, SK Rockaden, Sthlm 4, 8. Edvin Hoac, Stockholms SS 4, 9. Patrik Liedbeck, Limhamns SK 4, 10.  Anton Darnell, Stockholms SS 4, 11. Leo Odell Johansson, SK Rockaden, Sthlm 4 (26 delt.).

Ratingpriser erövrades i grupp 1 av Alfons Emmoth, Västerås SK och Leonardo Aira, båda 3½ poäng och i grupp 2 av Ossian Jansson och Olof Sanchez, båda 3 poäng. Den som gör sin fjärde start i Manhem Open utses till Stor grabb och får ett speciellt pris. Ingen sådan fanns med i årets startfält.

Fullständig turneringstabell och resultatlista hittar du här.