Allsvenskan 1: derbydiger rond inledde seriespelet

På söndagen inleddes årets seriespel. Som förra året ställer Manhem aderton lag på benen, varav Ettans motiga inledning har avhandlats förut. Av de sjutton lagen i serierna från division I till VI spelade inte mindre än tio stycken manhemderbyn och därutöver fick vi tre segrar, en oavgjord match och tre förluster.

I det prestigefyllda derbyt i division I Västra mötte Tvåan och Trean. Liksom förra året kunde Trean vinna med 5 – 3, men den här gången var det annat tredjelag som stötte på Tvåan. Den ”gamla” Trean har tagit steget ned till division II, medan gamla Fyran nu bär namnet Trean och bär det med stolthet!

Fyran spelar i division II:6 och premiären bjöd på nederlag mot Proletären med 4½-3½. I granngruppen II:5 kunde däremot Femman ta en bortaseger mot Kålltorp med 2½-5½.

I division III:6 spelar både Sjuan och Åttan och här blev det strid på kniven i det inledande derbyt. Matchen slöt med att Åttan segrade med knappa 3½-4½. Däremot blev utslaget klarare i det andra manhemderbyt i parallellgruppen III:7; Sexan vann mot Nian med oemotsägliga 6½-½. Man kan märka att denna grupp blott innehåller sex lag och här kommer vi alltså att få ett antal frironder, varav båda lagen står över i rond 2. Inget lag flyttas ned ur denna grupp.

Tabeller och bordsresultat för de allsvenska serierna hittar du här.

I göteborgsserien spelar man i år med divisionerna IV, V och VI och Manhem har vist nog tre lag med i vardera. Nytt för i år är att också distriktsserien publiceras på Sveriges Schackförbunds hemsida.

I division IV deltar åtta lag, varav de två främsta tar steget upp till division III. Derbymatchen mellan våra båda juniorlag Tolvan och Elvan slöt med seger för de sistnämnda med 1 – 4. Samtidigt spelade Tian oavgjort på hemmaplan mot Lundby 2; 2½-2½.

Division V ser sex lag på startlinjen med en  femtioprocentig andel manhemlag. Två lag flyttas upp till division IV medan inga lag nedflyttas till division VI. Alla våra lag spelade borta i premiärronden med resultatet att Tretton och Femton vann mot Proletären 2 respektive Hindås med 1 – 4. Däremot fick Fjorton se sig slaget av Lundby 3 med 3 – 1.

Under fjolåret räckte inte lagen till någon division VI, men i år gör serien comeback. Gruppen innehåller bara fyra lag som möts dubbelrondigt och av dessa fyra lag är tre från Manhem. Derbyt mellan Sjutton och Aderton vanns av de senare med 1 – 4, medan Sexton förlorade på bortaplan mot Kålltorp 3 med 3 – 2.

Tabell för göteborgsseriens grupper hittar du genom att via samma länk som ovan klicka på Göteborg i vänstermarginalen.